Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 20. mai 2004 kl 21.20 Niern: Hilary og Jackie

To søstre

Jackie (Emily Watson) er et stort talent på cello.
Jackie (Emily Watson) er et stort talent på cello.
Vi følger historien om den berømte cellisten Jaqueline du Pré og hennes søster Hilary. Filmen er basert på en biografi skrevet av Hilary og hennes ektemann, og skildrer hvordan deres livslange vennskap utvikler seg gjennom triumf og tragedie.

Jackie (Emily Watson) og storesøster Hilary (Rachel Griffiths), begge musikalske talenter, er uatskillelige som barn. Som voksen blir Jackie, som spiller cello, internasjonal stjerne, mens Hilary gir opp fløytespillingen til fordel for et rolig familieliv på landet. Søstrene lever to vidt forskjellige liv, og forholdet mellom dem settes etter hvert sterkt på prøve.

Jackies suksess innebærer en hektisk turnévirksomhet, og den eneste kontakten familien har med henne, er skittentøyet hun sender hjem til vask.

En dag dukker hun uventet opp på gården til Hilary og Kiffer (David Morrissey). Verdensstjernen forteller at hun lengter desperat etter kjærlighet, og sier til Hilary at hun har lyst til å ligge med Kiffer. Hilary har aldri vært i stand til å si nei til Jackie, og av hensyn til Hilary går Kiffer med på å oppfylle Jackies ønske.

Eventyrparet
Jackie blir en del av familien, inntil Kiffer en dag sier stopp, og Jackie drar sin vei. Nå er hun tilbake til det ensomme turnélivet, et liv der hun har ingen å betro seg til, der alle sier de elsker henne, men der hun i virkeligheten har ingen venner.

En dag møter Jackie den kjente pianisten og dirigenten Daniel Barenboim (James Frain), og endelig tror hun lykken er nådd. De forlover seg, og hele verden jubler over "eventyrparet". De blir elsket og beundret overalt, og deres popularitet som kunstnere vil ingen ende ta.

Oftere og oftere blir Jackie imidlertid overmannet av en ekstrem trøtthet, og hun tror at hun holder på å bli gal. Igjen søker hun trøst og støtte hos Hilary og Kiffer, men føler seg uvelkommen og reiser igjen.

Jackie føler seg verre og verre både psykisk og fysisk, og en dag kollapser hun.

Oscar-nominasjoner
Emily Watson ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, mens Rachel Griffiths ble nominert i kategorien beste kvinnelige birolle.

Britisk spillefilm fra 1998
Originaltittel: Hilary and Jackie
Regi: Anand Tucker
I rollene: Emily Watson, Rachel Griffiths, James Frain og David Morrissey.
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36