Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 30. april 2006 kl 20.50 Typisk norsk

I godt selskap

Petter Schjerven har laget sitt siste program med Typisk norsk. I kveld settes han på rekvisittlageret sammen med blant andre Flode og Pål Bang Hansen. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Petter Schjerven har laget sitt siste program med Typisk norsk. I kveld settes han på rekvisittlageret sammen med blant andre Flode og Pål Bang Hansen. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Petter Schjerven runder av siste ordinære utgave av "Typisk norsk" med en reise til USA. Deretter går turen til NRKs rekvisittlager hvor den populære programlederen nå settes "på vent".

I kveld jakter Petter Schjerven på restene av det norske språket i USA. Mellom 1825 og 1925 utvandret over 800 000 tusen nordmenn til Amerika. I dag er det flere etterkommere av dem enn det finnes nordmenn. Men hva skjedde med språket deres? Snakker noen fortsatt norsk? Og i så fall hva slags norsk? Kan det tenkes at det i dag er mulig å finne norsk språk i USA som likner den norsken som ble snakket i Norge på slutten av 1800-tallet?

Petter Schjerven leter etter gamle norske dialekter på prærien i Midtvesten. På turen treffer han samer i Minneapolis, lærer alt man trenger å vite om lutefisk, og ender opp på et lite tettsted i Minnesota der man visstnok fortsatt skal kunne høre norsk i gatene.

Norskens død?
For to år siden spådde språkdirektør Sylfest Lomheim norskens død innen 100 år. Det betyr at vi har 98 år igjen med norsk. I dagens program får Sylfest Lomheim sjansen til å stille diagnosen på nytt, og vi tar en titt på hvordan vi snakker om 100 år.

Ukens gjest er Hans Wilhelm Steinfeld.

Når kveldens program går mot slutten, blir Petter trillet inn på rekvisittlageret. Vil han noen gang bli hentet ut igjen og dukke opp på skjermen - slik Pål Bang-Hansen gjør fra tid til annen?

NB! Neste uke sendes det absolutt siste programmet av Typisk norsk – der høydepunktene fra årets sesong er samlet.

Norsk underholdningsserie 2006
Produsert av: Rubicontv
Programleder: Petter Schjerven
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,LENKER
  • Les mer: