Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 8. oktober 2007 kl 20.10 Why Democracy?: Stem på meg!

Et demokratisk eksperiment

Stem på meg!: Tre av elevrådskandidatene foran klassen (Foto: Why democracy?)
Stem på meg!: Tre av elevrådskandidatene foran klassen (Foto: Why democracy?)
Dokumentaren Stem på meg! er den første filmen i dokumentarserien Why democracy?, som er det største multimediasamarbeidet noensinne.

I "Stem på meg" følger vi en tredjeklasse ved Evergreen Primary School i byen Wuhan i det udemokratiske Kina, og deres første møte med en demokratisk prosess under valget av klassens elevrårdsrepresentant. I dette spede forsøket på demokrati får vi se hvordan åtteåringer reagerer og utvikler seg når de blir utfordret til å konkurrere om denne ettertraktede tittelen. Hvilke signaler sender dette om demokratiets muligheter i fremtidens Kina?

Stem på meg! er et portrett av et samfunn og en by sett gjennom en skole, dens elever og deres familier. Ikke minst er det interessant å se hvordan manipulering og skitne triks fra medelever, foreldre og lærere påvirker barna og valgprosessen. Gjennom dokumentaren forsøker regissøren Weijun Chen å forutsi hvordan demokratiet ville bli mottatt og behandlet dersom det skulle blitt innført i Kina.

Om 20 år vil Kina være et av de mektigste landene i verden med sin enorme økonomi og store befolkning. Landet følges med argusøyne av en hel verden, men vi har liten kunnskap om maktkampen i den kinesiske toppolitikken. De eneste demokratiske prosessene som pågår skjer internt i det eneveldige kommunistiske partiet. Imidlertid stemte nylig millioner av kinesere på sin favoritt i den kinesiske utgaven av Idol.


Om regissøren
Dokumentarregissøren og produsenten Weijun Chen bor i byen Wuhan i Kina. Etter sin journalisteksamen ved Sichuan University i 1992 har han jobbet med dokumentarproduksjon i Whuhans regionale TV-stasjon. Hans første film My Life is My Philosophy ble norminert til beste dokumentar av Chines National Association of Broadcasters. I 2003 laget han To Live Is Better Than To Die, som ble tildelt Peabody- og Grierson-prisen, i tillegg til Rodolf Vrfba Award under One World Festival. Stem på meg! vant Sterling Feature Award på Silverdocs Documentary festival i 2007.


Om Why democracy?
Demokrati har etter hvert blitt et noe forslitt begrep i vår tid og brukes på forskjellige måter i ulike deler av verden; men hva betyr det? Kan vi definere det, måle det, beskytte det? Kan det bli kjøpt, solgt eller byttet? Kan det vokse? Kan det dø? Hvilken betydning har det for mennesker som aldri har opplevd det? Hva betyr det for folk som ikke tror på det? Og hva betyr det for deg?

Dette er spørsmål som dokumentarprosjektet Why Democracy? forsøker å belyse gjennom bruk av film. Målet er å sette i gang en global diskusjon om demokrati. Det er produsert totalt ti filmer av uavhengige prisbelønte filmskapere i Kina, India, Japan, Pakistan, Liberia, Egypt, Danmark, Russland, Bolivia og USA.. Filmenes tema favner bredt; alt fra USAs torturmetoder, elverådsvalg på en kinesisk barneskole og Che Guevara til en dansk tegneserieskandale.

Dokumentarserien Why Democracy? er det største multimediasamarbeidet noen sinne. Hele 200 land og 40 kringkastingsselskaper er involvert og med det et publikumspotensial på over 300 millioner. Ti anerkjente filmskapere fra hele verden tar oss med til sitt hjemland for å utforske de komplekse spørsmålene om moderne demokrati.

Alle de involverte landene har sendestart i oktober 2007, og i tillegg til selve dokumentarfilmene vil det også foregå en rekke nettbaserte aktiviteter. En av hovedsamarbeidspartnerene er MySpace.com hvor bl.a. verdens første online dokumentarpremiere vil finne sted. Også nettstedet www.whydemocracy.net. som drives av en gruppe ungdommer fra hele verden som bor sammen i et hus ("Why democracy-huset") i Cape Town i Sør-Afrika vil være et viktig forum for serien.Dokumentarfilmserie i ti episoder
Regissør: Weijun Chen
Produsent: Don Edkins
Produksjonsland: Kina
Prosjektledere NRK: Carina Bordewich 23 04 53 08/90 12 85 91 og Tore Tomter 23 04 74 13/90 58 46 69
Pressekontakter: Eirin Grytbakk 23 04 86 96/99 53 92 52 og Ingunn S. Eriksen, 48 13 72 34