Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. januar 2000 kl 20.30 Økotrim

Økotrim

NRK1 torsdag 27. januar kl 20.30

Økotrim

Vernepliktige får dekket studie- og boligrenter

Økotrim hjelper deg i kveld med skatt og boligutgifter. Denne uken fokuserer vi på muligheten til å lempe utgiftene over på staten. Blant dem som har denne muligheten, er de sterke karene i militæret. Det viser seg at norske vernepliktige går glipp av millioner kroner, fordi de ikke følger med i timen. Det mange nemlig ikke vet er at forsvaret betaler rentene fra Statens Lånekasse og gjeldsrentene på bolig!

Er du en av dem som har betalt renter mens du var i militæret eller i siviltjeneste? Det kunne du ha sluppet. Forsvaret tar seg nemlig av rentene dine både på lån fra Statens Lånekasse og på boligen din. Men du må huske på å be om det! Økotrim viser hvordan DU kan få staten til å betale rentene dine. Og du som glemte det; du kan søke i ettertid også!

Trekk fra ulempen ved å bo i egen bolig!
Økotrim fokuserer også på en Bærums-familien som bygde peis og trakk fra regningen på skatten. Det kunne de gjøre fordi den gamle peisen var brannfarlig.

Også andre ekstraordinære skader eller mangler som vannlekkasjer kan gi huseiere en solid skattegevinst, dersom skaden skyldes slurvete håndverkere. Mange flere forhold kan også gi mulighet for fradrag av samme type. Alle som betaler skatt for å bo i egen bolig, kan kreve slike fradrag. Den såkalte skattefordelen av å bo i egen bolig gir også rett til fradrag for ulempe ved å bo i eget skatteobjekt. Men det er det få som forteller deg.

Likningsvesenet vil yte bedre service, men blir det mindre skatt av det?
Sist uke fortalte Økotrim om mannen som nesten ble tvunget i kne av likningskontoret - enda han hadde retten på sin side. Ikke før mannen engasjerte advokat, ga likningskontoret opp det urimelige kravet mot ham. Da var han allerede svartelistet som dårlig kunde. Skattedirektør Bjarne Hope lovte at likningskontorene skal møte publikum på en mest mulig positiv måte.

Og Økotrim lar denne uken Likningsetaten komme til orde. Noen vil nemlig gjøre det lettere for skattebetalere å orientere seg i regelveldet. Og vi lanserer nye løsninger.
Men skatteetaten får ikke ordet alene. I Økotrim torsdag møter du også skattebetalernes mann, Tore Fritsch i Skattebetalerforeningen. Han kommenterer de nye servicetilbudene fra skatteetaten. Forenkling av skatterutiner kan også være negativt for deg og meg.

Fradrag i inntekt for hjemreise
I kveldens episode av \"Gategourmet\" er det Anita som er bekymret for broren sin, Elio Den tidligere samboeren hans har tatt med seg felles barn og bosatt seg i Amerika. En tysker ansatt i Gategourmet er i samme situasjon som Elio, men han har familien sin i Tyskland. Anita lurer på hvorfor ikke broren kan trekke fra reiseutgifter på selvangivelsen når han besøker barna i Amerika. Denne muligheten har Werner når han besøker familien i Tyskland?

NRK1 torsdag kl 20.30

Billedtekst
Anita (Hilde Olausson) og Carsten (Øystein Røger) diskuterer problemer rundt spørsmålet om fradrag i inntekt for hjemreise i kveldens episode av \"Gategourmet\". (Foto: Evelyn Bøe).

Egenprodusert økonomiprogram
Redaktør og programleder: Steinar Mediaas, tlf. 23042553
Vaktsjef: Hedvig Bjørgum, 23045454, 64876893 (priv).
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123