Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 1. juli 2005 kl 20.55 Auschwitz

Hitlers dødsfabrikk

Hovedporten til Auschwitz, leir 1. (Foto: Chris Ridley, BBC)
Hovedporten til Auschwitz, leir 1. (Foto: Chris Ridley, BBC)
I år er det 60 år siden utryddelsesleiren Auschwitz i Polen ble frigjort. Leiren er blitt det sterkeste og mest uhyggelige symbolet på historiens største folkemord. Her ble over en million menn, kvinner og barn systematisk myrdet. I sommer blir det gjensyn med BBCs serie på seks episoder avdekkes den ukjente historien om Auschwitz.

"Auschwitz", som gir den til nå kanskje mest sammenhengende og omfattende skildringen av leiren, er skrevet og produsert av Laurence Rees. Han arbeider i BBCs historieredaksjon og har tidligere stått bak flere prisbelønte serier. Programmene ble laget i forbindelse med 60-årsjubileet for frigjøringen av Auschwitz i januar 2005, og gir et unikt innblikk i leiren der minst 1,1 millioner mennesker, hvorav en million jøder, ble drept i løpet av fire og et halvt år.

- Navnet Auschwitz oppfattes med rette som synonymt med skrekk, sier filmskaperen Laurence Rees. - Men problemet med å tenke på skrekk er at vi instinktivt snur oss vekk. Vår serie handler ikke bare om den sjokkerende, utenkelige smerten som de døde og overlevende i Auschwitz gikk igjennom. Den handler om hvordan det gikk til at nazistene kunne gjøre det de gjorde.

Sjokkert
- Vi forsøker å forstå tankegangen til menneskene som sto bak dette, sier Rees, som innrømmer å ha blitt sjokkert over mangelen på anger hos mange av de intervjuede nazistene. Han ble også dypt rystet over en spørreundersøkelse som ble gjort i England like før serien hadde premiere. Undersøkelsen viste at nesten halvparten av de spurte aldri hadde hørt om Auschwitz og det som skjedde der.

- Vi snakker om åstedet for det største massemord i verdens historie, som fant sted i Sentral-Europa i vår nære fortid, og halve befolkningen har aldri hørt om det, sier Rees.

Serien stiller også en rekke ubehagelige spørsmål, som hvorfor noen land så ut til å gi slipp på sine jødiske innbyggere uten større motstand, mens andre – som Danmark – lyktes i å redde 95 prosent av dem.

Rekonstruksjoner
Serien tar oss med langs "ondskapens sti", fra Auschwitz ble opprettet som et oppbevaringssted for polske politiske fanger til leiren ble utviklet til en effektiv drapsfabrikk. Til slutt får vi gjenoppleve frigjøringen da Den røde armé inntok leiren 27. januar 1945.

Nye vitnesbyrd fra både overlevende og SS-medlemmer og omfattende arkivmateriale er flettet sammen med dramatiserte rekonstruksjoner av avgjørende øyeblikk i dødsleirens historie.

Ved hjelp av avansert grafisk teknologi er bygningene og rommene i Auschwitz-Birkenau rekonstruert med fotografisk nøyaktighet, basert på originale bilder, arkitekttegninger og øyevitneskildringer. Det gjelder blant annet avkledningsrom, gasskammer og ovnsrom.

Serien er resultat av over tre års research der noen av verdens fremste eksperter på annen verdenskrig medvirker. Over hundre intervjuer har vært gjort med overlevende og overgripere. Mange av dem forteller for første gang i detalj om det som skjedde.

Laurence Rees’ serie ble lovprist av en samlet presse i hjemlandet etter premieren i januar i år. På det meste ble serien fulgt av nærmere fire millioner britiske seere.

Program 1: Mars 1940-september 1941
Hvorfor ble Auschwitz valgt ut til å bli en konsentrasjonsleir, og hvorfor eskalerte nazistatens forfølgelse av sine motstandere så voldsomt i denne perioden? I program 1 ankommer kommandant Rudolf Höss den polske byen Oswiecim for å opprette en ny konsentrasjonsleir. Fangene er polakker og russere som regnes som motstandere av nazismen.

Sommeren 1941 innleder den tyske armeen sin invasjon av Sovjetunionen. Utpå høsten begynner man å gjøre de første gasseksperimentene i Auschwitz, i begynnelsen med sovjetiske krigsfanger som ofre. Etter en vaklende start skyter arbeidet med å utvikle et effektivt, mekanisert utryddelsessystem snart fart.

Et framtredende intervjuobjekt i denne episoden er 83 år gamle Hans Friedrich, en tidligere tysk soldat som uten anger forteller at han tok del i massedrapene på sovjetiske jøder i 1941. Intervjuet utløste det som sannsynligvis er den siste etterforskningen av krigsforbrytere fra den annen verdenskrig.

Britisk dokumentarserie
Originaltittel: Auschwitz: The Nazis & the "Final Solution"
Produksjon: BBC (2005)
Manus og regi: Laurence Rees
Norsk kommentar: Christian Borch
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
LENKER
  • Les mer 
  • Les mer 
  • Les mer