Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. juli 2000 kl 19.30 Alf Prøysen - "om han er borte så lever'n lell"

Alf Prøysen \"om han er borte så lever\


NRK1 tirsdag 25. juli kl 19.30
Alf Prøysen - \"om han er borte så lever\'n lell\"

Han varmet den norske folkesjela

I år er det 30 år siden Alf Prøysen døde, og Vidar Lønn-Arnesen har vært i NRKs arkiv og funnet fram klipp fra dikterens medvirkning på fjernsyn på 60-tallet. Erik Bye medvirker også i programmet, og forteller varmt om samarbeidet han hadde med Alf Prøysen i \"Søndagsposten\".

Alf Prøysen ble født 23. juli 1914 i Ringsaker. Han kom tidlig med i lokal revyvirksomhet, og fortsatte med dette da han tok jobb som fjøsrøkter på Vøien gård i Asker. Sems Landbruksskole lå i nærheten, og unge Prøysen kastet seg inn i skolens revy med iver og glød. Men det var først etter krigen, i 1945, at forfatteren Alf Prøysen stakk hodet fram. Dette året debuterte han med \"Dørstokken heme. Hedmarksfortellinger\" og fikk samme året sitt gjennombrudd som visedikter og sanger.

I 1953 møttes Alf Prøysen og Erik Bye i \"Visens Venner\". Senere fortsatte de et nært samarbeid i radioens program \"Søndagsposten\". Erik Bye forteller mange morsomme anekdoter, og han er særlig stolt over visen Alf Prøysen tilegnet ham etter at Erik Bye hadde vært ute i hardt vær i pressen etter et eller annet programinnslag. \"Jørgen Hattemaker\" heter visen, og refrenget \"Sola skin på deg og skuggen fell på meg, men graset er grønt for alle\" forteller noe om likhet, livsglede og at livet er for kort til å henge seg opp i bagateller. - Alf identifiserte seg med de lave i samfunnet, forteller Erik Bye, hele hans forfatterskap gjennomsyres av Alfs sosiale samvittighet. Etter Alf Prøysens død i 1970 skrev Erik Bye et hyllningsdikt til Alf, og avslutningen har gitt navn til tittelen på programmet, \"om han er borte så lever\'n lell\".

Fra arkivet får vi blant annet se intervjuet som ble gjort på Alf Prøysens 50-års dag i 1964. I samtale med en ung og proper Kari Borg Mannsåker møter vi en sprudlende dikter, som forteller om det året han var \"geni\" og at han var for lat til å skrive romaner. Vi får se klipp hvor Alf Prøysen snakker med Lars Klevstrand, Alf Cranner, Kristin Johnson og Bjarne Amdahl. Sistnevnte forteller hvordan \"Tango for to\" ble til, og vi får se den første tv-versjonen med Nora Brockstedt og Carsten Winger. Vi får høre Alf Prøysen synge mange av sine egne viser, blant andre \"Du ska få en dag i mårå\", \"Griskokktrøst\", \"Den første løvetann\",\" Kveldssang for Laffen\" , \"Så seile vi på Mjøsa\" og \"Husmannspolka\".

NRK1 tirsdag kl 19.30

Bilde
1. Vidar Lønn-Arnesen møtte Alf Prøysen på slutten av 60- tallet.
2. Erik Bye og Vidar Lønn-Arnesen (Foto: Rune Lønn- Arnesen)

Programleder Vidar Lønn-Arnesen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83