Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 7. mai 2013 kl 20.45 "Fra en annen virkelighet"

Gunvor Hofmo – mørkets sangerske

Gunvor Hofmo fotografert av Robert Meyer. (Foto: Robert Meyer)
Gunvor Hofmo fotografert av Robert Meyer. (Foto: Robert Meyer)
Jan Erik Vold lar oss bli bedre kjent med en av våre store poeter, Gunvor Hofmo (1921-1995). Hennes liv og diktning var sterkt preget av samværet med og tapet av den jevnaldrende jødiske venninnen, Ruth Maier, som døde i Auschwitz under krigen, bare 22 år gammel.

Da fangeskipet Donau la ut fra Akershuskaia i Oslo 26. november 1942, var Ruth Maier en av 532 jøder som befant seg ombord. Ruth døde i Auschwitz få dager senere.

Tapet av den jevnaldrende venninnen slapp aldri tak i Gunvor Hofmo. Rett etter krigen debuterte hun med sin første diktsamling, "Jeg vil hjem til menneskene".

Sorgen og savnet over Ruth kom til å prege hele hennes senere forfatterskap. De to fikk kun kjenne hverandre et par år.

Ikke-publisert materiale
Jan Erik Vold har tidligere samlet og utgitt gamle og etterlatte dikt av Hofmo (boken "Mørkets sangerske" utkom i 2000). I programmet presenterer han også tidligere ikke- publisert materiale av og om Maier og Hofmo.

Hofmos poesi blir også presentert gjennom noen av de få innlesningene hun selv gjorde i et radiostudio i København i 1955.

Adskillelse og kryssende spor
Ruth Maiers søster Judith Suschitzky forteller om den jødiske familiens flukt fra Wien. De to så hverandre aldri igjen etter atskillelsen i Østerrike i 1938.

Vi møter også venninner av Gunvor og Ruth fra krigens dager. Karen Schou og Liv Width forteller om forholdet mellom venninnene og om den dramatiske natten da Ruth ble tatt av tyskerne.

Nær på Hofmo
Inger Hofmo (niese) og Tor Guttormsen (nevø av Gunvor Hofmo) forteller om forholdene rundt Ila-jenta Gunvors oppvekst, familieliv og skolegang i arbeiderstrøket i Iladalen i Oslo.

Svein Haugsgjerd, overlege ved Gaustad sykehus, snakker om sin opplevelse av Hofmo som pasient og hennes sykdomsbilde.

Fotograf Robert Meyer var den eneste utenfra som fikk slippe inn til Gunvor Hofmo og fotograferte henne for NRK inne på sykehuset. Meyer forteller om omstendighetene rundt dette opptaket.

Fra taushet til tale
Gunvor Hofmo har i alt utgitt 20 diktsamlinger. Debuten i 1946 fikk stor oppmerksomhet, og fire diktsamlinger fulgte før hun fikk et sammenbrudd og ble innlagt på Gaustad sykehus. 16 års taushet fulgte.

Stor ble derfor overraskelsen i det litterære miljø da hun i 1971 gjenopptok skrivingen og utga samlingen "Gjest på jorden". Hun mottok Kritikerprisen samme år, men fortsatte å leve tilbaketrukket på Ekeberg i Oslo.

Gunvor Hofmo utga i denne siste delen av sitt liv 15 nye samlinger og fikk Dobloug-prisen i 1982. Men hun lot seg aldri intervjue og mottok ikke besøk. "Epilog" fra 1994 ble hennes siste samling.

Sendt tidligere.

Egenprodusert program fra NRK Kultur (2008)
Regi: Torstein Vegheim
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen tlf: 911 64 716 / 23 04 40 79 anja.nylund.hagen@nrk.no
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no