Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 10. juli 2004 kl 22.00 Fakta på lørdag: Tvillingfrisørane frå Bagdad

Et lite stykke Bagdad i Bergen

Tvillingene Ahmed og Amir Saion fra Bagdad driver frisørsalong i Bergen (Foto: Shahrokh Kavousi )
Tvillingene Ahmed og Amir Saion fra Bagdad driver frisørsalong i Bergen (Foto: Shahrokh Kavousi )
Tvillingene Ahmed og Amir Saion driver en frisørsalong i Bergen. Gjennom et møte med de kunstnerutdannede flyktningene fra Bagdad får vi et annerledes og menneskelig bilde av konflikten i Irak.

Etter å ha blitt fengslet og torturert i Abu Ghraib-fengselet fordi de ikke ville delta i krigen mot Kuwait, bestemte tvillingene seg for å flykte fra Saddam Hussein. De kom til Norge tidlig på 90-tallet.

Et verdensbilde
Vi møter tvillingene under forberedelsene til deres dobbeltbryllup i mai 2002, og følger dem gjennom krigen i Irak til den kaotiske situasjonen i juni 2004. Vi er med dem i dagliglivet som musikere, og i frisørsalongen deres som er vanlige menneskers møteplass og diskusjonsforum for krigsspørsmålet og livet generelt. Frisørsalongen representerer et verdensbilde og FN-råd i miniatyr.

Krigen
Konflikten mellom Irak og USA får en stadig større plass i programmet ettersom vi blir kjent med tvillingene og krigen nærmer seg. De følger konflikten gjennom parabol-tv, aviser og telefonsamtaler med slektninger i Bagdad. Programmet viser oss konflikten mellom medias krig og hvordan vanlige mennesker i frisørsalongen opplever situasjonen.

Tvillingene er i starten av dokumentaren for at USA skal bombe Irak – for å fjerne Saddam. "Noen må dø for at flere skal få leve, det kan være vår egen familie". Etter Saddams fall øker tvillingenes frustrasjon over den amerikanske okkupasjonsmakten, som de mener bruker altfor lang tid på å tilbakeføre makten til det irakiske folket. "Hvem er diktatoren – Saddam eller Bush? De er diktatorer begge to".

Til tross for den tragiske situasjonen holder de humøret oppe gjennom musikken, jobben og kjærligheten til konene og livet. Krigen og situasjonen i Irak gjør dette programmet viktig. Gjennom tvillingene blir vi kjent med, og lærer noe om andre irakeres liv og tanker – tanker som verken er Bush eller Saddams.

Norsk dokumentar fra Program riks, Hordaland
Kontakt: Marika Erlandsen, tlf: 55 27 57 69 / 91 80 27 82
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83