Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 24. januar 2001 kl 20.55 Niern: Cisco Kid - eventyraren frå Mexico

Cisco Kid eventyraren frå Mexico (t)

NRK2 onsdag 24. januar kl 20.55
Cisco Kid - eventyraren frå Mexico

En klassisk westernhelt

\"The Cisco Kid\" er en av de mest fargerike, romantiske og slitesterke heltene i westernhistorien. Han dukket først opp i flere spillefilmer på 30- og 40-tallet, og ble på 50-tallet hovedperson i en umåtelig populær tv-serie. I kveldens komedie fra 1994 møter vi den omflakkende meksikaneren i Jimmy Smits skikkelse.

Her rir Cisco Kid igjen av gårde sammen med sin trofaste våpendrager Pancho (Cheech Marin). Sammen vil de frelse Mexico fra pistolmenn, korrupte politikere og uredelige franskmenn. Da er det ikke bare blykuler som hyler forbi - seerne må også forberede seg på reale latterkuler når de to tøffingene rydder opp i skurkeleiren.

Alle ingredienser
Ellers er alle elementene fra en skikkelig western på plass. Her er blodige dueller, skumle banditter med enorme hengebarter, militære fremstøt og vakre damer. Filmen er innspilt lokalt i Mexico, på historiske steder som Hidalgo, Zacatecas og Sombrerete.

Noen av landets fremste rodeoryttere deltar i filmen, og store skarer av meksikanske statister bringer oss tilbake til blytunge tider i 1860-årene da Mexico, enda mer enn i dag, var preget av korrupsjon og vilkårlige maktovergrep.

Hardtrening på hesteryggen
Jimmy Smits, kjent for norske seere fra blant annet \"L.A. Law\" og \"N.Y.P.D. Blue\", spiller her den ærlige rytter Cisco. Forut for innspillingen trente han i ukevis på hesteryggen, samtidig som han selvsagt måtte gjøre seg fortrolig med bjeffende seksløpere. Dessuten måtte han lære seg skikkelig tango. Ciscos elskede Dominique (Sadie Frost) byr i filmen opp til en tango som det tok hele tre dager å filme!

Fransk invasjon
For å forstå hvorfor det plutselig dukker opp et mylder av franske soldater i denne filmen, bør man huske at midt i forrige århundre var Mexico på randen av anarki. En borgerkrig ble avsluttet i 1860, og den nyvalgte presidenten, Juarez, mente seg tvunget til å stoppe all betaling til utenlandske kreditorer.

Landets økonomi var kaotisk. Dette likte Spania, Storbritannia og Frankrike dårlig og sendte tropper til Mexico i 1862. Franskmennene var særlig hissige i dette maktfremstøtet og herjet rundt i landet i flere år. De greide sågar å innsette den østerrikske erkehertug Maximilian som keiser i landet. Han ble henrettet i 1867, og da kom Juarez tilbake som president. I hele denne kaotiske perioden hadde USA nok med sin egen borgerkrig og lot stridighetene i Mexico seile sin egen sjø.

NRK2 onsdag kl 20.55
Tidligere sendt NRK1 10.4.99

Amerikansk actionkomedie fra 1994
Originalittel: The Cisco Kid
Regi: Louis Valdez
Produksjon: Turner Network Television /Warner Bros
I rollene: Jimmy Smits, Cheech Marin, Sadie Frost, Bruce Payne m.fl.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 54 (anna- marie.normann@nrk.no)

Bilder
1. Våghalsen Cisco Kid (Jimmy Smits) fyrer løs mot korrupte skurker i Mexico.

2. Våpendragerne Cisco Kid (Jimmy Smits) og Pancho (Cheech Marin) er rede til å rydde opp blant bandittene i Mexico.

3. Sadie Frost spiller Ciscos venninne Dominique.