Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 3. august 1999 kl 20.35 Folkets århundre: Verdenskrig

Folkets århundre: Verdenskrig (ttv)


NRK2 tirsdag 3. august kl 20.35
Folkets århundre (10:26) Verdenskrig

Total krig

Året er 1939, og tyske tropper invaderer Polen. Verden står overfor et nytt helvete: Total krig. Dette betydde at hele verdens befolkning kunne bli berørt av krigshandlingene på en eller annen måte. Ingen kunne være sikker på å bli spart.
Nye mobile krigsmaskiner gjorde at terroren kunne slå til hvor som helst og når som helst. Dessuten - det som foregikk hjemme i det sivile produksjonsapparat, var nesten like viktig for de krigførende som trefningene på slagmarken.
For første gang i verdens krigshistorie var det flere sivile enn soldater som ble drept. Hundretusener av mennesker omkom under massive bombetokter i Europa og Asia. Begge parter gjorde seg skyldig i terrorbombing som først og fremst tok sikte på sivile mål. Beleiringen av Leningrad førte til en sultkatastrofe man aldri hadde sett maken til.
Et dramatisk og forferdende punktum ble satt for verdenskrigen da amerikanerne slapp sine atombomber over Hiroshima og Nagasaki høsten 1945.

Om serien
Serien er en kronologisk og tematisk kavalkade over vår nære fortid og den tiden vi lever i. Produksjonen er en av BBCs mest påkostede gjennom tidene. Forskere og reportere har gravd i film- og fjernsynsarkiver og historisk stoff over hele verden. Noe av dette stoffet er aldri tidligere publisert. Hver av de 26 delene tar utgangspunkt i en bestemt dato heftet til viktige begivenheter opp gjennom tiårene.
BBC har brukt fire år på å produsere de 26 delene. Leder av prosjektet har vært Peter Pagnamenta, en av BBCs mest erfarne produsenter. BBC har også hatt mye god produksjonshjelp fra sin samarbeidspartner WGBH, den amerikanske public servicestasjonen i Boston.
En meget lang rekke innflytelsesrike personer og vanlige mennesker er intervjuet om historiske hendelser. De norske kommentarene i serien blir lest av Ole Christian Lagesen.

NRK1 tirsdag kl 20.35
Tidligere sendt NRK1 14.9.98

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Koreanske Yan Pyon Tou var slavearbeider for japanerne: - Vi ble slått hver dag. Vi ble ikke oppfattet som mennesker.

2. Katsumo Saotome var 12 år da han arbeidet på en fabrikk i Tokyo. Da kom amerikanske bombefly.

Britisk dokumentarserie i 26 deler
Produsert av BBC i samarbeid med WGBH
Originaltittel: People\'s Century
Pressekontakt: Dokumentar- og innkjøpsred., tlf. 23 04 93 64