Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. mars 2002 kl 19.45 Ut i naturen: Magasin

Isfiskerens hemmeligheter

Harald Reitan og Kari Toft på isfiske (Foto NRK)
Harald Reitan og Kari Toft på isfiske (Foto NRK)
I denne påskeutgaven av ”Ut i naturen”-magasinet tar Kari Toft og Harald Reitan seerne med på isfiske sammen med Jan Leirud, som er verdensmester i grenen. Her får du tips om hvordan du får storfangsten.

Trodde du at en verdensmester i isfiske er mest opptatt av å få den største fisken? I ”Ut i naturen” i kveld vil du snart oppdage at det ikke stemmer. Vi blir med Jan Leirud på isfiske i hans hjemtrakter ved Kongsvinger, og tar i bruk fjærmygglarve og ”rottehalelarve”.

Småfisk best
Leirud kan fortelle at isfiske dreier seg mye om kultivering av vannene. Derfor slippes storfisken ut igjen hvis du først får den på kroken. I stedet konsentrerer man seg om småfisken, i håp om å bevare en god stamme i vannet.

Programmet tar også for seg de forskjellige krokene og annet utstyr, vrister enkelte yrkeshemmeligheter ut av verdensmesteren, og diskuterer ”catch and release”-fenomenet. Dessuten skal det handle om livet til abboren, en ikke helt uvanlig fangst for landets mange isfiskere.

Kampen om hullet
Et annet ”Ut i naturen”-team ser på en annen side av isfiske som er mer konfliktfylt. Noen steder der isfiske er en viktig aktivitet, er kampen om de beste stedene stor. En uvedkommende som er så uheldig å prøve seg på et forlatt hull, kan møte ubehageligheter hvis ”eieren” oppdager det. Kanskje klarer ”Ut i naturen”-teamet å dokumentere det.

Drama på isen
På ettervinteren kan dessuten det å oppholde seg på isen ikke være helt ufarlig. ”Ut i naturen” følger dramaet der en elg har gått gjennom isen, og henger hjelpeløs med bakkroppen ned i råka og forbeina på land. Slike hendelser har to utveier: skyting eller redning…

Biller og dynamitt
Biller har en sentral plass i det biologiske kretsløpet, men moderne skogbruk har gjort livet vanskelig for dem. Mange arter er utrydningstruet. Kan dynamitt hjelpe? Forskere prøver nå å hjelpe billene til matfatet ved å flise opp ospetrær ved hjelp av dynamitt.

Påskekonkurranse
Arild Hagen har denne gangen tatt utgangspunkt i påskeuka, og konkurransen dreier seg om egg og hønsefugler. Dessuten er gåsungene populære vårtegn, som ofte tas inn ved påsketider. De pelskledte raklene gjør det mulig for selja å blomstre svært tidlig. Pelsen skaper et lunt miljø på innsiden der utviklingen foregår. Men det er mer ved gåsungene. De fungerer som små drivhus fra naturens side og fanger solvarmen svært effektivt. Hvor effektivt får vi dokumentert i påskeutgaven av ”Ut i naturen”. I programmet måles temperaturen på innsiden av gåsungene, og resultatet er forbausende!

Og som vanlig får vi presentert et knippe av seernes egne videoopptak.

Egenprodusert naturmagasin
Programleder: Kari Toft og Harald Reitan
Redaksjonssjef Ut i naturen: Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Harald Reitan og Kari Toft på isfiske (Foto: NRK)
2 Harald Reitan, Kari Toft og Arild Hagen byr på påskestemning i Ut i naturen i kveld (Foto: NRK)