Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 27. september 1999 kl 20.10 Menneskekroppen: Hver gang et mirakel

Menneskekroppen: Hver gang et mirakel (t


NRK1 mandag 27. desember kl 20.10
Menneskekroppen: (2:8) Hver gang et mirakel

Befruktningsøyeblikket på tv!
Det andre programmet i den fascinerende BBC-serien om menneskekroppen fokuserer på det skjøre livet fra unnfangelsen til et nytt menneskebarn blir født. For første gang kan man ved hjelp av ny kamerateknikk utviklet spesielt til denne serien, vise det utrolige befruktningsøyeblikket på tv!
Hver dag foregår det 100 millioner samleier rundt omkring i verden. 910.000 resulterer i unnfangelse.
- Enhver fødsel burde oppleves som et mirakel, sier professor Robert Winston, som er seriens guide på den spennende reisen inn i menneskekroppen.
I programmet møter vi ekteparet Phillippa og Jeff Watson, som er i 30-årene. De bor i Bath og har vært gift i syv år. Vi følger Phillippa gjennom svangerskap og fødsel.
Ved hjelp av ny kamerateknikk får vi se film fra innsiden av livmoren. Vi er vitne til at egget blir løst fra eggstokken og føres inn i egglederen der det møter sædcellen og blir befruktet!
- Det mest fantastiske er at alt går av seg selv, uten noen innblanding fra meg. Jeg har ingen kontroll over det fantastiske som skjer. Det bare skjer, sier en begeistret Phillippa.
En imponerende sekvens viser det ni måneder lange svangerskapet i løpet av ett minutt. Phillippa er blitt filmet hver tredje uke, og vi får se hva som skjer i løpet av den tiden det tar å skape et mirakel - et nytt menneskebarn.
En unik filming inne i Phillippas kropp når hun er syv måneder på vei, viser hvor mye plass fosteret tar opp. Alle hennes organer, inklusiv mage, lever og lunger presses oppover, og hjertet vokser for å makte påkjenningen. I løpet av et svangerskap utvider livmoren seg opp til 20 ganger normal størrelse.
Men hvordan føles det egentlig å være et foster inne i en annens kropp? Dokumentaren forsøker å sette seg inn i situasjonen og gi et oppriktig svar.

NRK1 mandag kl 20.10

Bilde (via Scanpix/Internett)
1. Egg filmet inne i egglederen.

2. Kvinnekroppen gjennomgår mange fysiske forandringer for å tåle svangerskap og fødsel.

Dokumentarserie i åtte deler fra BBC
Regi: Richard Dale
Norsk kommentar: Trond Viggo Torgersen
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 230481234
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364