Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 15. april 2006 kl 15.45 Sarabande

Sterkt nåtidsdrama

Liv Ullmann og Erland Josephson.(Foto: Bengt Wanselius, SVT).
Liv Ullmann og Erland Josephson.(Foto: Bengt Wanselius, SVT).
"Sarabande" er en frittstående fortsettelse på den sagnomsuste serien "Scener fra et ekteskap" fra 1973. Med denne filmen sies Bergman å ha satt et endelig punktum for sin nesten 60 år lange regissørkarriere.

"Sarabande" er et sterkt nåtidsdrama som kretser rundt maktkamp, frigjøring og forsoning.

- "Sarabande" kan sees som en concerto grosso, en konsert for et helt orkester men med fire solister, sier Ingmar Bergman

30 år etter skilsmissen
Også denne gang spiller Liv Ullmann og Erland Josephson hovedrollene som Marianne og Johan, ekteparet som vi fulgte gjennom en opprivende skilsmisse i "Scener fra et ekteskap".

Etter mer en 30 år uten kontakt kjenner Marianne plutselig et behov for å møte sin tidligere ektemann. Hun bestemmer seg for å besøke Johan i hans hjem i Dalarna. En vakker høstdag står hun ved fluktstolen hans og vekker ham med et lett kyss.

På gården bor også Johans sønn fra et tidligere ekteskap, musikkprofessoren Henrik (Börje Ahlstedt) og hans datter Karin (Julia Dufvenius), som er en meget lovende cellist. Henrik har streng kontroll over datteren og underviser henne selv. Sammen har de hele sommeren arbeidet fram mot opptaksprøven til musikkonservatoriet.

Forholdet mellom far og sønn er meget anstrengt, men begge har stor omsorg for Karin. Og alle sørger de dypt over Anna, Henriks hustru som døde for to år siden, men som fortsatt er intenst nærværende blant dem.

Marianne forstår snart at ikke alt er som det skal være på gården, og trekkes inn i en komplisert og oppslitende maktkamp.

Mangeårig samarbeid
Det var ikke minst gjennom sin medvirkning i Ingmar Bergmans filmer at Liv Ullmann ble et verdensnavn, første gang i "Persona" (1966). Senere fulgte filmer som "Vargtimmen", "Skammen", "En passion", "Viskningar och rop", "Høstsonaten" og tv-serien "Viskningar och rop". Hun har dessuten regissert "Enskilda samtal" og "Trolösa" etter Ingmar Bergmans manus.

Også veteranen Erland Josephson har spilt i mange av Bergmans filmer, deriblant "En passion", "Viskningar och rop", "Fanny och Alexander" og tv-produksjonene "Ansikte mot ansikte" og "Larmar och gör sig till". De to har dessuten samarbeidet i flere sceneoppsetninger på Dramaten.

Börje Ahlstedt, en av Sveriges mest folkekjære skuespillere, har hele fire ganger fått gestalte Ingmar Bergmans onkel Carl - i "Fanny och Alexander", "Den goda viljan" "Söndagsbarn" og "Larmar och gör sig till". På Dramaten har han hatt hovedrollen i flere av Ingmar Bergmans oppsetninger, blant annet i "Peer Gynt".

Julia Dufvenius omtales som Ingmar Bergmans nyeste funn. Siden 2000 har hun hatt mange roller på Dramaten. Hennes eneste tv-rolle så langt har vært hovedrollen i den kritikerroste SVT-serien "Glappet" (1998).

En sarabande er en erotisk, men rolig og stolt pardans som var svært populær ved Europas hoff på 1600- og 1700-tallet. Sarabanden forekom ofte som sats i barokkens instrumentalsuiter.

Programmet er sendt tidligere.

Svensk tv-drama fra 2003
Originaltittel: Saraband
Produksjon: SVT
Manus og regi: Ingmar Bergman
I rollene: Liv Ullmann, Erland Josephson, Börje Ahlstedt og Julia Dufvenius
Pressekontakt: Hilde Ljøen, 23 04 77 51 / 95 10 02 99