Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 7. oktober 2006 kl 23.40 Nattkino: O Brother, Where art thou?

Coen-brødrenes odyssé

Straffangene Delmar O’Donnel (Tim Blake Nelson), Pete Hogwallop (John Turturro) og Everett Ulysses McGill (George Clooney) legger ut på en eventyrlig reise i USA (Foto: Universal)
Straffangene Delmar O’Donnel (Tim Blake Nelson), Pete Hogwallop (John Turturro) og Everett Ulysses McGill (George Clooney) legger ut på en eventyrlig reise i USA (Foto: Universal)
Ukas nattkino er en ny film i rekken Coen-produksjoner som NRK viser i oktober. Denne er løselig basert på Homers mesterverk Odysséen. Det er en eventyrlig fortelling om Odyssevs reise fra Troja, som er satt til 1930-tallets depresjonstid i sør-statene i USA.

Vi følger de tre straffangene Everett Ulysses McGill, Pete Hogwallop og Delmar O’Donnel som klarer å rømme fra straffarbeid i Mississippi en gang på 1930-tallet. Depresjonen herjer mesteparten av USA, og den mest veltalende og forfengelige av dem, Everett Ulysses McGill, har gjemt unna et stort utbytte som de andre to skal få sin andel av. Det haster med å få jobben gjort, ettersom hytta den ligger i er i en dal som om få dager skal demmes opp.

På reisen mot Everetts hjemsted treffer de på tre sirener, en blind profet, en bibelselgende og voldelig kyklop, en manisk-depressiv bankraner, de blir frelst, snubler inn i en Ku Klux Klan-seremoni og lager en kjempehit uten å være klar over det.

Samtidig sliter den sittende og svært overvektige guvernøren med tøff konkurranse fra en motkandidat som har et fengende omreisende valgkampsirkus. På utrolig vis møtes alle disse skjebnene etter hvert - og selvfølgelig på en musikkscene.

Om filmen
Musikk er i det hele tatt et bærende element i denne moderne filmversjonen av Homers "Odysséen". Musikkscenene tjener som overganger mellom de forskjellige leddene i historien.

"O Brother, Where art thou?" er inspirert av 30- og 40-tallets komedier hvor navn som Preston Sturges og Howard Hawks er sentrale. Coen-brødrene har hentet tittelen fra en av Sturges’ filmer "Sullivan’s Travels" fra 1941. I denne filmen er en filmregissør lei av å lage tanketomme komedier og drømmer om å lage en seriøs film som skal hete "O Brother Where art thou?" Dette er et typisk kjennetegn for Coen-brødrene, som elsker å spekke filmene sine med filmhistoriske referanser.

Coen-festival på NRK
Gjennom en lang og drivende god karriere har Coen-brødrene vært innom de fleste sjangre, og rekken av filmer som er kommet fra deres hånd, er nesten utelukkende av høy klasse.

NRK byr på flere filmer av suksessduoen i tiden fremover:
På NRK2 vises "The Man Who Was'nt there" (28.9), "Den store Lebowski" ("The Big "Lebowski", (5.10), "Det store spranget" ("The Hudsucker Proxy") (7.10) og "Barton Fink" (12.10).

På NRK1 får vi i nattkinoen 7.10 se "O Brother, Where Art Thou" (7.10) og "Intolerable Cruelty" i søndagsfilmen 8.10.

Amerikansk komedie (2000)
Originaltittel: "O Brother, Where Art Thou?"
Regi: Joel Coen
Med George Clooney (Everett Ulysses McGill), John Turturro (Pete Hogwallop), Tim Blake Nelson (Delmar O’Donnel), John Goodman og Charles Durning
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no