Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 12. juli 2005 kl 20.55 CP-magasinet

Funksjonshemmet på jobb

Jonas og Olle i det svenske
Jonas og Olle i det svenske "CP-magasinet" for og om funksjonshemmede. (Foto: SVT)
Hvordan tilrettelegger svenske arbeidsgivere for de funksjonshemmede? Jonas og Olle i CP-magasinet "kollar läget".

CP-magasinet besøker en kommune der funksjonshemmede opplevde å få kutt i lønna, og der fagforeningen ikke ville støtte de funksjonshemmede. Først da CP-magasinet satte verneskoen i dørsprekken, snudde "facket" og myndighetene på flisa.

Heia Kungälv
Det er nærmere bestemt Kungälv kommune vi snakker om. Kommunens slogan er "Gott att leva i Kungälv", men det gjaldt åpenbart ikke for Stefan, Svante og Ingemar. De er funksjonshemmede og ble fratatt lønna på sine kommunale arbeidsplasser.

Stefan, Svante og Ingemar gikk til streik for å få tilbake sin daglige godtgjørelse på 37 svenske kroner. CP-magasinet følger deres kamp gjennom tre måneder.

Mer om serien
Da det svenske "CP-magasinet" gikk av stabelen i fjor sommer, var det visstnok første gang et fjernsynsprogram ble laget av en funksjonshemmet og presentert direkte fra de funksjonshemmedes eget ståsted. Med "CP-magasinet" har programlederne Jonas Franksson og Olle Palmlöf skapt debatt i Sverige, en debatt som handler om problemer og holdninger som spesielt rammer de funksjonshemmede.

Folkene bak Sveriges Televisions magasin om og for funksjonshemmede ble sist høst tildelt Stora Journalistpriset for 2004 i kategorien "Årets förnyare".

Svensk magasin i 8 deler (2004)
Originaltittel: CP-magasinet
Produsert av: SVT
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57