Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 13. september 2009 kl 20.35 Yellowstone - historier fra villmarka

Den lunefulle sommeren


Når vinterhammen slipper taket på Yellowstone nasjonalpark, åpenbares en frodig verden. I løpet av noen få uker har den ugjestmilde, dypfrosne jorden blitt forvandlet til en tumleplass for nyfødte dyr.

Store flokker med elg, antiloper og bison kommer fra områdene rundt parken til de fruktbare sommerbeitene. Grizzlybjørnene stikker snutene opp fra hiene sine og lærer opp ungene til å klare seg selv. De må kunne fange fisk i elvene som fortsatt er dekket av is, de forflytter seg via gressheiene opp i sommerskogen og helt til de høyeste alpelignende fjellene.

Men denne varme og frodige idyllen blir ofte avbrutt av ubønnhørlige snøfall og vinder. Det er bare i august det ikke snør. Og ikke før den sommerlige idyllen har satt seg, så begynner det å brenne. Store skogbranner legger områder i parken øde.

Om serien
I en serie på tre program følger vi Amerikas siste bisonflokker, elg og andre dyr i den tøffe kampen mot elementene. Yellowstone nasjonalpark består av uendelige vidder og dype skoger omkranset av kneisende fjelltopper. Under bakken ligger en aktiv supervulkan.

Yellowstone har også jordens største område med varme kilder. Det fins mer enn 10.000 kokende oppkommer, vulkanske revner der det strømmer ut gassarter, og boblende mudderhull. Og her er det flere geysirer enn i hele resten av verden.

I hver episode følger vi dyrenes liv gjennom de ekstreme forholdene de lever under i de ulike årstidene.


Produksjon: BBC/Animal Planet and Discovery Channel
Originaltittel: Yellowstone – Tales from the Wild
Norske kommentarer: Frode Strang
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no