Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 23. oktober 2003 kl 19.30 Schrödingers katt: Leonardos drøm om å fly

Leonardos drøm om å fly

Modell av en av Leonardo da Vincis flyvemaskiner (Foto: NRK)
Modell av en av Leonardo da Vincis flyvemaskiner (Foto: NRK)
500 år etter at Leonardo da Vinci tegnet et fly, bygget det britiske TV-selskapet Channel 4 flyet nøyaktig etter tegningene. I kveld undersøker vi om det virkelig kan fly.

Den geniale renessansekunstneren Leonardo da Vinci er først og fremst berømt for maleriet Mona Lisa. Men det er også godt kjent at han var svært interessert i tekniske innretninger, og han etterlot seg tusenvis av sider med skisser og opptegnelser fra en rekke områder.

Det som kanskje mer enn noe annet opptok ham, var drømmen om å fly. Vi vet at han studerte fuglene nøye, og han beskrev hvordan de forandret vingeformen under flukt og på den måten styrte bevegelsene. En gang mellom 1490 og 1505 tegnet han også et fly, men om det noen gang ble bygget, vet vi ikke.

Den britiske fjernsynskanalen Channel 4 bestemte seg for å bygge flyet for å undersøke om det lot seg fly. Kanalen engasjerte to ingeniører som fikk i oppdrag å bygge etter Leonardos tegninger. De fikk bare lov til å bruke materialer som var tilgjengelige på Leonardos tid ,og de brukte tre måneder på jobben.

Kunne flyet Leonardo konstruerte på tegnebrettet 400 år før brødrene Wright lagde sin farkost, fly?

Laget av Channel 4
Bearbeidet for NRK1 av Program RIKS, Trondheim
Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Sigrid Gjellan sigrid.gjellan@nrk.no
Presse: Erik Bull , tlf 73881661 mob. 99599760