Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. desember 2003 kl 23.10 Utsyn: Shirin Ebadi - veien til Oslo

Shirin Ebadi, årets fredsprisvinner

Møte med den iranske menneskerettighetsforkjemperen og nobelprisvinneren Shirin Ebadi i Teheran. (Foto: Geirr Larsen, NRK)
Møte med den iranske menneskerettighetsforkjemperen og nobelprisvinneren Shirin Ebadi i Teheran. (Foto: Geirr Larsen, NRK)
Straks etter Nobelkomiteens kunngjøring sendte NRK et eget reportasjeteam til Iran for å følge Shirin Ebadi i tiden fram mot prisutdelingen i Oslo.

Forouhar-saken var den som først gjorde menneskerettighetsforkjemperen Shirin Ebadi internasjonalt kjent. Ekteparet Forouhar var blant Irans mest kjente opposisjonelle. Foruten Ebadi møter vi datteren til ekteparet Forouhar. Hun måtte oppleve at foreldrene ble knivdrept i deres eget hjem. Sporene etter drapet pekte like inn i Irans etterretningsministerium, men drapsmennene ble aldri forfulgt.

Minneseremoni
I "Utsyn" kan vi være med og se hvordan Parastou Forouhar organiserer en minneseremoni for sine drepte foreldre. Hun viser oss også rundt i hjemmet, der foreldrene ble tatt av dage på rituelt vis.

Trusler og frykt
Vi møter også studenter som frykter for egen sikkerhet når de snakker høyt om demokrati og ytringsfrihet.

Advokaten Shirin Ebadi presenterer oss for sine klienter. Hennes mor forteller også om hvordan hun opplevde det da Shirin ble kastet i fengsel. Shirin Ebadi har blitt drapstruet en rekke ganger. Etter annonseringen av nobelprisen er drapstruslene blitt flere. Selv har Shirin Ebadi lært seg til å leve med angsten, men det har ikke hennes mor.

Problematisk Nobel-kjole
I programmet følger vi blant annet med Shirin Ebadi på shopping for å plukke ut stoff til Nobel-kjolen. Også her må alle hensyn tas – selv ønsker Ebadi seg en kjole som er moderne i Europa, samtidig som hun gir betjeningen i butikken beskjed om at den ikke må skape problemer for henne hjemme i Iran.

Islam uten diskriminering
Shirin Ebadi er den første iranske vinner av en nobelpris. Hun er også den første muslimske kvinne som får prisen.

I sendingen uttaler hun at hun ikke ser noen motsetninger mellom islam og like rettigheter for kvinner og menn.

Endring innenfra
Mens iranere flest begynner å miste troen på reformene som ble lovet da Khattami kom til makten for seks år siden, er Shirin Ebadi klokkeklar på at endringer må komme innenfra systemet.

Som advokat og menneskerettighetsaktivist er hun nøye med å følge landets lovverk, som bygger på sharia-lovene. Men hun mener det konservative prestestyret som i realiteten styrer landet, tolker lovene altfor strengt. Shirin Ebadi kritiseres av folk som mener hun blir brukt av Nobelkomitéen for vestens politiske mål. At hun ikke har på seg det muslimske hodesjalet når hun oppholder seg i utlandet, tolkes som tegn på at hun ikke er en sann muslim.

Samproduksjon
Regi og programleder: Lilla Sølhusvik
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57