Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 18. september 2006 kl 19.55 Faktor: Kongen kommer!

Verneverdig og pleietrengende orgel

Orgelbygger Jann-Magnar Fiskvik skal sørge for at orgelet i Nidarosdomen kan brukes under jubileumsgudstjenesten. (Foto: NRK)
Orgelbygger Jann-Magnar Fiskvik skal sørge for at orgelet i Nidarosdomen kan brukes under jubileumsgudstjenesten. (Foto: NRK)
Med sine over 10 000 orgelpiper var Nidarosdomens hovedorgel et av Europas største og flotteste instrumenter i 1930. I dag er det nedbygd, forsømt og trenger pleie. Før kroningsjubileet i sommer hadde ikke Steinmeyer-orgelet vært skikkelig stemt siden signingen i 1991. I kveld blir vi med når orgelbygger Jann-Magnar Fiskvik tar fatt på arbeidet.

Jann-Magnar Fiskvik fra Levanger har fått i oppdrag å rette de groveste feilene og finstemme orgelet til kroningsjubileet i Nidarosdomen 22. juni. Til denne jobben er det satt av 350 000 kroner, og det rekker blant annet til å reparere de verste lekkasjene i orgelet.

Lekkasjer fra belgverket skaper vedvarende støy, og i tillegg til "hylere" fra orgelpipene bidrar de til å gjøre Norges mest brukte orgel til litt av en utfordring å spille på. Nå skal orgelet oppgraderes såpass at de verste skandalene blir unngått når kongen igjen gjester Nidarosdomen. Det blir noen hektiske netter for Fiskvik og assistenten hans.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program Riks, Tyholt (2006)
Programansvarlig: Dag Hermansen
Prosjektleder: Henning Skjæret
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 0 486 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900


LENKER
  • Hjemmeside