Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. oktober 2004 kl 19.30 Ville hjerter: Veien tilbake

Tilbake til livet

Joan Pau, Ann-Mari, Brynjar og Ingunn er alle tilknyttet Fontenehuset i Oslo. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Joan Pau, Ann-Mari, Brynjar og Ingunn er alle tilknyttet Fontenehuset i Oslo. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Ingunn Øye (50) har vært inn og ut av psykiatrien i over tjue år. Hennes høyeste ønske er å jobbe, noe hun aldri har fått anledning til. Nå har hun fått en jobb via Fontenehuset som hun gjerne vil beholde. Vi møter også Brynjar Engebråten (32) som er både ambisiøs og aktiv, men også det han selv kaller i ubalanse med seg selv.

Ingunn har fått de fleste diagnoser som finnes i psykiatrien, men hun tror ikke at noen av dem har stemt. Hun tror ikke på diagnoser, men hun tror på at hun har fått en knekk flere ganger i livet, og at det har endret oppførselen hennes.

Ingunn ble først syk da hun ikke klarte å bli sykepleier, noe hun alltid hadde drømt om. Etter det har hun aldri kommet seg skikkelig. Senere har hun gjennomført tre utdanninger, blant annet er hun sosionom, men hun har aldri fått jobbe. Gjennom Fontenehuset har hun fått en midlertidig jobb på Lovisenberg sykehus, og den ønsker hun å beholde. Spørsmålet er om hun klarer det. Nå skal hun i et møte med direktøren for å diskutere framtiden, og hun er veldig spent på om hun får fortsette i jobben.

Selv om Ingunn har hatt store problemer og svært dårlige erfaringer med psykiatrien, har hun beholdt sjarmen og entusiasmen sin. Hun er ganske redd for å være på tv, men har funnet mot til å gjøre det.

– Det koster meg ganske mye å være med på dette tv-opptaket, forteller Ingunn. – Jeg har prestasjonsangst fordi jeg kanskje er litt fomlete. Men jeg gjør så godt jeg kan, og jeg må fokusere på det jeg klarer, ikke bare på tabbene mine. For jeg får tross alt til en god del også.

Det er sunt å bli sint!
"I dag er jeg sur og gretten" er et ganske typisk utsagn fra Brynjar. Han er både veldig sint og veldig smart. Brynjar har fått diagnosen personlighetsforstyrrelse, og han snakker gjerne om at han ikke er helt i balanse med seg selv. Han har mange følelser som er vanskelige og sterke, noe han selv tror skyldes at han måtte bite i seg mye av frustrasjonen han hadde i barndommen.

Brynjar er veldig engasjert i driften av Fontenehuset, men han har problemer både med de andre medlemmene og med de tilbudene han får på huset. I kveld får han kritikk for å være humørsyk og slår hardt tilbake.

– "Brynjar har måttet rygge opp gjennom hele oppveksten", det er nesten et ordrett sitat, forteller Brynjar om seg selv. – Og når du hele tiden bare må rygge, får du veldig masse innestengt frustrasjon. Det bygger seg opp over mange år. Og jeg hadde liksom aldri rom for å bli sint, eller for å si i fra. Jeg fikk alltid høre at det ikke hjelper å bli sint, det ble sykeliggjort. Men det er faktisk veldig sunt når du har gått med ting lenge nok at det blir nok til slutt.

Dommen faller
I kveldens episode møter vi igjen Joan Pau som på tross av panikkangsten tør å besøke plateselskapet BMG for å få dem til å utgi cd’en hans. Han vil at de skal gi ham dommen mens han venter.

Vi blir også med når beredskapsteamet får en bekymringsmelding fra familien til en kvinne som de frykter forkommer i leiligheten sin.

Om Ville hjerter
I anledning TV-aksjonen førstkommende søndag viser NRK en dokumentarserie om mennesker som har opplevd psykiske kriser, men som er i ferd med å komme seg på beina, og om kvinner i rus og prostitusjonsmiljøet.

Årets innsamlingsaksjon er til inntekt for Rådet for psykisk helse og Kirkens Bymisjon, og i de tre første delene av dokumentaren møter vi fire mennesker som er tilknyttet Fontenehuset i Oslo og et beredskapsteam på Diakonhjemmet sykehus.

Den siste delen av dokumentarserien handler om Natthjemmet, som er et overnattings- og akuttilbud for kvinner i rus og prostitusjonsmiljøet.

Egenprodusert dokumentarserie i fire deler fra NRK Fakta (2004)
Programskaper del 1, 2 og 3: Arild Aspøy
Programskaper del 4: Nader Izadpanah
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • TV-aksjonen på nrk.no 
  • Rådet for psykisk helse 
  • Kirkens Bymisjon