Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 24. august 2000 kl 22.30 Helt eller forræder?

Helt eller forræder? (t)

NRK2 torsdag 24. august kl 22.30
Helt eller forræder?

Myten om Pavlik Morozov

Under Stalins regime ble den 12 år gamle Pavlik Morozov en legendarisk skikkelse etter at han angav sin egen far til det hemmelige politi. Pavlik ble drept av sin egen bestefar i 1932. Etterpå ble gutten holdt fram som et eksempel for alle gode sovjetborgere og utropt til helgen av De unge pionerer. I kveldens finsk-engelske dokumentar begir vi oss til landsbyen der han vokste opp for å finne sannheten om det som skjedde for snart 70 år siden.

I begynnelsen av 30-årene innledet Josef Stalin sitt korstog mot alle \"fiender av staten\". Blant de første ofrene var de såkalte kulakkene, som gikk for å være rike storbønder, men som ofte var småbønder som nektet å avgi land til kollektivene.

Pavlik Morozov var sønn av en av disse bøndene. Historien forteller at han angav faren sin for å ha stjålet mel som han skal ha brukt til å bake brød til kulakkene. Et halvt år senere ble Pavlik og lillebroren hans stukket i hjel av deres egen bestefar og en fetter.

Gave fra himmelen
Dette skjedde på et tidspunkt da store deler av Russland og Ukraina led under hungersnød på grunn av Stalins feilslåtte landbrukspolitikk. Historien om Pavlik Morozov kom som en gave fra himmelen for Stalin. I hele Sovjetunionen holdt lærere og ungdomsledere fram den heltemodige bondesønnen fra Sverdlovsk som en rollemodell. Det ble laget sanger, dikt, eventyr og filmer om ham, og statuer av ham ble reist i hundrevis av parker. Budskapet var klart: Vær som Pavlik Morozov, selv om det betyr at du må angi dine egne foreldre!

Regissøren Pekka Lehto reiste til den gudsforlatte russiske landsbygda for å finne røttene til Pavlik Morozov. Guttens barndomsvenner og etterkommere av familien hans forteller sine versjoner av det som skjedde. Noen kaller ham forræder, andre mener fortsatt at han var en helt som handlet av kjærlighet til fedrelandet.

Vi møter også slektsforskeren Alexander Maslov, som forteller at det aldri er funnet bevis for at Pavlik angav sin far, heller ikke for at faren ble dømt. Gutten og hans bror ble drept av bestefaren på grunn av en familiekrangel, og Pavlik Morozov var ikke noe annet enn et kommunistisk propagandastunt, lyder hans konklusjon.

NRK2 torsdag kl 22.30
Sendt 2. mai 2000

Finsk-engelsk dokumentar fra 1997
Originaltittel: Boy Hero 001
Produsert av Beatrix A. Wood og Pekka Lehto for Aurora Films Ltd.
Regi: Pekka Lehto
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)