Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 30. juli 2004 kl 20.10 Hornblowers eventyr

I løytnantslære

Ioan Gruffud spiller hovedrollen som Horatio Hornblower. (Foto: Granada Television)
Ioan Gruffud spiller hovedrollen som Horatio Hornblower. (Foto: Granada Television)
Horatio Hornblower går en tøff skole om bord i krigsskipet "Indefatigable". Midt oppe i krig og stridigheter prøver han å lese til løytnantseksamenen.

Den unge sjømannen Horatio Hornblower er nå et fullverdig medlem av mannskapet til kaptein Pellew. "HMS Indefatigable" seiler inn til Gibraltar, hovedbasen for hele den britiske flåten etter at Spania gikk over til Frankrikes side. Her plukker de opp tre overlevende fra mannskapet til en britisk fullrigger – en av dem er den legendariske kapten Foster.

Under angrep
Spanjolene angriper stadig den britiske flåten, og "Indefatigable"s matforråd er sterkt redusert etter raidene. Med Hornblower i spissen drar en gruppe over til Algerie for å kjøpe forsyninger. Her blir de satt i karantene etter å ha blitt utsatt for pestsmitte på havnen.

Lesehest
Hornblower prøver å bruke så mye tid som mulig på lesingen. Han skal nemlig opp til eksamen som løytnant. En av sensorene er Hornblowers store forbilde, kaptein Foster. Men under eksamen får den vanligvis så intelligente unge mannen fullstendig jernteppe…

Om serien
Serien med handling fra Lord Nelson og Napoleons tid er en favoritt både blant seere og kritikere i mange land. C.S. Forresters klassikere ligger til grunn for denne britiske eventyrserien, der vi møter den walisiske skuespilleren Ioan Gruffudd i tittelrollen. Den første serien, som nå sendes i reprise, ble tildelt Emmy-prisen for beste miniserie i 1999.

Året er 1793. En tynn og blek 17-åring ved navn Horatio Hornblower drar ut på sitt livs eventyr. Frankrike har erklært krig mot England, og Hornblower skal ut i striden om bord i krigsskipet "Indefatigable". Snart stiger han i gradene og får kommandoen over egne menn.

Hver av de fire episodene sendes denne gang i full lengde, 1 time og 40 minutter, mens de ved forrige gangs sending var delt i to. De to neste avsnittene sendes 13. og 20. august.

Ioan Gruffudd
Ioan Gruffudd (31) har blitt enormt populær i England, USA og en rekke andre land for rollen som Horatio Hornblower. Mange seere vil også kjenne ham igjen fra Forsytesagaen, der han spilte rollen som arkitekten Phillip Bosinney, og fra Dickens-serien "Store forventninger", der han spilte den voksne Pip. I storfilmen "Titanic" var han offiseren som plukket opp Kate Winslet fra sjøen, og han spilte Kevin i filmen "102 Dalmatinere". I den kommende storfilmen "Kong Arthur" spiller han en av ridderne av det runde bord.

Britisk dramaserie
Originaltittel: Hornblower: The Examination for Lieutenant Produksjon: Granada Television, 1998
Regi: Andrew Grieve
I rollene bl.a. Ioan Gruffudd, Robert Lindsay, Paul Copely, Denis Lawson, Ian McNeice og Andrew Tiernan
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99