Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 24. februar 2001 kl 23.15 Fakta på lørdag: Antarktis - en reise mellom drøm og virkelighet

Fakta på lørdag: Antarktis - en reise me

NRK1 lørdag 24. februar kl 23.15
Fakta på lørdag: Antarktis - en reise mellom drøm og virkelighet

Isødets paradis

I det ene øyeblikket fortoner Antarktis seg som stormfull og iskald, i det neste mild og overjordisk vakkert. I kveldens svenske dokumentar blir vi med reporter Lena Haglund til dette isødets paradis, der hvalene regjerer i havet, de majestetiske albatrossene i luften og millioner av sel og pingviner på land. Vi får oppleve den siste virkelige villmarken på jorda.

Et kaldere og mer stormfullt og isolert sted enn Antarktis finnes ikke. I denne storslagne naturen omgitt av veldige havstrekninger, er mennesket fremdeles en sjelden gjest. Det betyr at man kan komme utrolig nær innpå dyrelivet. Lena Haglund kjenner lukten av knølhvalenes utblåsing. Hun ser den krypende leopardselen rett i øynene og småprater med pingvinene.

Svensk ekspedisjon
I programmet får vi også høre om den første svenske ekspedisjonen til Antarktis for hundre år siden. Ved århundreskiftet var interessen for antarktisk forskning vekket for alvor, og det ble sendt ut en rekke ekspedisjoner i rent vitenskapelig øyemed. Blant dem var den svenske sydpolekspedisjonen 1901 - 1903 med Otto Nordenskiöld i spissen.

Ekspedisjonen kom til Antarktisk med fartøyet \"Antarctic\". Skipper om bord var nordmannen C.A. Larsen. Forskerteamet overvintret på Snow Hill Island ved nordspissen av Graham Land. Båten ble sittende fast i pakkisen i Erebus- og Terrorbukta og skrudd ned. Etter store anstrengelser reddet mannskapet seg i land på Paulet Island, hvor de overvintret under tøffe forhold.

NRK1 lørdag kl 23.15

Svensk dokumentar fra SVT
Reporter: Lena Haglund
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no og Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no

Bilder
1. Reporter Lena Haglund besøker en koloni med adeliepingviner. (Foto: Ove Wahnberg).

2. I Antarktis kan man se de mest fantastiske formasjoner av is og snø. (Foto: Anders Haglund/Naturbild)

3. Pingvinen forsterker familiebåndet når den \"spiller\". (Foto: Anders Haglund/Naturbild).