Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 24. mai 2001 kl 19.20 Der kvinnen er Gud

Eros i norsk kunst

Kunstneren Iver Jåks. Livsfilosofien hans er
Kunstneren Iver Jåks. Livsfilosofien hans er "Let etter samklang med naturen". (Foto: Harry Johansen).
Samiske Iver Jåks startet allerede for nærmere 50 år siden en lang og omstendelig vei i kunstens tjeneste. Han begynte med samisk brukskunst og kunsthåndverk, og gikk etter hvert over til samtidskunsten med eros og fruktbarhet som tema. I 1992 fikk han Norsk kulturråds ærespris. Vi møter ham i et portrett på NRK1 i kveld.

Iver Jåks, født 25. oktober 1932, vokste opp i reindriftsmiljøet. Etter en ulykke under vårflyttinga havnet han som 8-åring på sykehus og tilbrakte flere år i sykeleie. Sitt talent for tegning viste Iver allerede da.

Takket være støtte fra rektoren ved Den Samiske Folkehøgskolen i Karasjok fikk han på midten av 50-tallet mulighet til utdanning innen kunstfag. Senere ble det Statens håndverks- og kunstindustriskole, Statens sløyd- og tegnelærerskole og Kunstakademiet i København. Selv om hans hovedutdanning er metall (sølv), har han arbeidet mest innen skulptur, tegning, maling, formgiving og grafikk.

Uglesett i Karasjok
Da han forlot samisk brukskunst og kunsthåndverk og begynte som samtidskunstner, fikk han erfare at det hjemlige miljøet i Karasjok på langt nær ville akseptere ham som kunstner. I det samiske miljøet hvor læstadianismen står sterkt, ble han uglesett så fort han begynte å bevege sin kunst i retning av eros og fruktbarhet. Kunsthistorikeren Holger Kofoed har gitt bred plass til Iver Jåks i boka "Eros i norsk kunst".

Med en serie blyanttegninger med tidvis direkte og burleske erotiske motiver, representerte Jåks på 80-tallet et av norsk samtidskunsts mest originale uttrykk.

I programmet får vi mer kjennskap til det Iver Jåks ble utsatt for i den perioden han arbeidet med serien "Homo Sapiens" og andre kunstverk som hadde relevans til eros og fruktbarhet. Først da Iver Jåks ble anerkjent av et større publikum, ble han godtatt på hjemmebane.

Ivers produksjon er meget allsidig og omfatter både separate og kollektive utstillinger, utsmykninger, musealt arbeid og bestillingsverk. Med en slik spennevidde har Ivers kunstverk budskap til flere generasjoner samtidig.

På slutten av 80-tallet flyttet Iver sammen med sin danskfødte kone Inger til Tromsø. Tiden var inne for nye utfordringer. Nemlig flerdimensjonale treskulpturer.

NRK Sámi Radio
Programskaper: Johs. Kalvemo
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956

Bilder
1.Kunstneren Iver Jåks. Livsfilosofien hans er "Let etter samklang med naturen". (Foto: Harry Johansen).
2.Fra serien "Homo Sapiens". (Foto: NRK Sámi Radio).