Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. februar 2004 kl 19.55 Myter

Om hedmarkinger og totninger

Folk fra flatbygdene: Sigbjørn Johnsen, Anne Nyutstumo, Trygve Åslund og Viggo Sandvik (Foto: Frank Ludvigsen)
Folk fra flatbygdene: Sigbjørn Johnsen, Anne Nyutstumo, Trygve Åslund og Viggo Sandvik (Foto: Frank Ludvigsen)
- Nei, Toten er ikke noe blivende sted for kvinnfolk, sier Anne Nyutstumo i kveldens program. Hun flyttet til Oslo for over 20 år siden. Det var mangelen på romantiske tilnærmelser fra gutta som drev henne fra bygda, forteller hun.

Viggo Sandvik og Sigbjørn Johnsen tror ikke noe særlig på henne, men de bekrefter for så vidt at gutta på Hedmarken og Toten ikke ligger frampå hele tiden. Det er det så mange andre som gjør, mener de. Å by opp ei fin byjente til dans er som ekstremsport å regne for en hedmarking, for eksempel. Anne, Viggo og Sigbjørn er gjester hos Tore Skoglund denne gangen. Tilkalt ekspert på folkeslaget fra flatbygdene, er forlagssjef Trygve Åslund, barnefødt i Hunndalen ved Gjøvik.

Den eneste jenta i programmet har flyttet ut, mens gutta er blitt igjen. Og det er typisk for dette distriktet. Mannfolkoverskuddet er merkbart, og i følge mytene består mannssamfunnet av trauste bønder som kjører traktor og høster korn. Fylkesmann Sigbjørn Johnsen kan ikke se noe galt i det. Han framhever den gode følelsen av tilhørighet til bygda. – Det er så godt å vandre langs de brede åkrene, og vente på at potetene skal gro, sier han på sin poetiske måte.

Og sånn fortsetter debatten. Med humor og varme omtaler musikeren Viggo Sandvik sin hjembygd, og før kvelden er omme, må bare skuespiller Anne Nyutstumo gi seg over. Disse mannfolka er nå ikke så verst likevel.

Om serien
Etter 250 programmer med "Du skal høre mye" er Tore Skoglund på lufta med en ny serie. "Myter" belyser på en humoristisk og uhøytidelig måte mytene om folk i de forskjellige landsdelene i Norge. Gjestene er også av det humoristiske slaget, og en ekspert på folketypen er til stede i hvert program.

Ordet myte kommer fra det greske "mythos", og betyr muntlig fortelling. Mytene er mange, de er gamle og de kan være usanne. Myter knytter seg både til hendinger og folk, og det er mytene om typiske karaktertrekk hos en bestemt gruppe mennesker Tore Skoglunds nye serie tar for seg.

Egenprodusert underholdning fra NRK Program Riks, Tromsø
Programleder: Tore Skoglund, tlf: 91 30 11 47
Prosjektleder: Anne Mari Svendsen, tlf: 77 66 12 63
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83