Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 21. juni 2005 kl 20.55 CP-magasinet

Funksjonshemmedes eget ståsted

Jonas og Olle i det svenske
Jonas og Olle i det svenske "CP-magasinet" for og om funksjonshemmede. (Foto: SVT)
Da det svenske "CP-magasinet" gikk av stabelen i fjor sommer, var det visstnok første gang et fjernsynsprogram ble laget av en funksjonshemmet og presentert direkte fra de funksjonshemmedes eget ståsted. Magasinet skapte stor debatt i Sverige.

Allerede lenge før "CP-magasinet" skulle sendes, var det et omstridt prosjekt i Sveriges Television. "Mongomagasinet" som først var arbeidstittelen til programmet, var klart provoserende og vakte sterke reaksjoner fra de funksjonshemmedes interesseorganisasjoner. De fryktet bl.a. at man skulle drive ap med de funksjonshemmede i sendingene.

Humor det beste våpen
- Visst elsker jeg humor, og brukt på riktig måte så er humor det beste våpen, sier programleder Jonas Franksson, selv CP-rammet og rullestolbruker.

Får man fleipe med de funksjonshemmede eller skal man være ekstra varlig overfor dem? Burde funksjonshemmede føle seg takknemlige overfor samfunnet, eller burde de kreve at samfunnet også tilpasses dem?

Slike spørsmål er det "CP-magasinet" reiser, illustrerer og skaper debatt omkring. I det første avsnittet av magasinet – det blir i alt åtte – vises klipp fra de kommende sendingene.

Jonas Franksson var tidligere leder i organisasjonen Unga rörelsehindrade i Sverige. Medprogramleder Olle Palmlöf er journalist og kjent som satiriker i svenske radioprogrammer.

Stora journalistpriset
Folkene bak Sveriges Televisions magasin om og for funksjonshemmede ble sist høst tildelt Stora Journalistpriset for 2004 i kategorien "Årets förnyare".

Sommeren gjennom kan vi følge programlederne Jonas og Olle, som av den svenske journalistprisens jury berømmes for sine skildringer "av livet til en utsatt gruppe på dens egne vilkår, gjort med humor og varme og uten omskrivninger".

Svensk magasin (2004)
Originaltittel: CP-magasinet
Produsert av: SVT
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde