Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. februar 2004 kl 23.10 Utsyn: Iran - med skjult kamera

Under dekke i Iran


 Den kanadiske journalisten Jane Kokan gikk under jorda i Iran og fikk se det skjulte barbari som landets regime praktiserer. (Foto: Hardcash Productions Ltd.)
Den kanadiske journalisten Jane Kokan gikk under jorda i Iran og fikk se det skjulte barbari som landets regime praktiserer. (Foto: Hardcash Productions Ltd.)
Deler av kveldens reportasje er gjennomført med fare for livet og med skjult kamera. Opptakene avslører et regime som bruker terror, tortur og mord mot landets innbyggere.

Med fare for sitt eget liv rapporterer den kanadiske journalisten Jane Kokan om den iranske regjeringens praktisering av middelalderske og groteske metoder, noe regimet søker å holde skjult for resten av verden. Senest i fjor ble den kanadiske journalisten Sarah Kazami drept på oppdrag i Iran.

Drept i forhør?
Jane Kokan intervjuet iranske studentledere som regjeringen ønsker å bringe til taushet. Hun fant ut hva som hendte da den kanadiske journalisten Sahra Kazemi ble slått i hjel i løpet de 77 timene hun satt i forhør hos iranske myndigheter sist sommer.

Sarah Kazemi hadde fotografert noen studenter som demonstrerte utenfor et av Teherans fengsler i juli i fjor. Ingen reporter har klart å få tak i historien om hvordan Kazemi ble drept – før nå. Jane Kokan måtte hele tiden overliste regimets agenter, og hun klarte til siste å filme det anonyme stedet der Kazemis kropp har fått en grav.

Sjokkerende opptak
I programmet får vi se bildene som Jane Kokan gikk under jorda for å få tatt under oppdraget i Iran. Video-opptakene av regimets praktisering av tortur blir lagt fram og er sjokkerende.

De viser et barbari vi ellers bare forbinder med middelalderen, en form for inkvisisjon som Irans nåværende regime for alt i verden ønsker å skjule.

Andre har utpekt Iran som del av "Det ondes akse". I så fall – framheves det i Jane Kokans reportasje – må det onde ha sete blant myndighetene i et Iran som utøver statsautorisert tortur på opposisjonelle ungdommer og myrder dem.

Sladdet virkelighet
Sist sommer fosset demonstrasjonene fram på gatene i Teheran og andre av landets byer. Studenter støttet av tusenvis av vanlige iranere tok til motmæle mot mullaenes brutale håndlangere og krevde talefrihet og folkestyre. Men verden har sett praktisk talt ingenting fra disse begivenhetene tidligere, mest fordi utenlandske journalister holdes borte med trusler og vold.

Skjult revolusjon
Reportasjen gir et grimt innsyn i et av verdens mest lukkede land. Kokan klarte også å intervjue lederne for regimets motstandere, de som i det skjulte arbeider for en ny revolusjon i Iran. Til og med den fengslede Amir Fakhravar, en ung revolusjonsleder, klarte hun å intervjue ved hjelp av en innsmuglet mobiltelefon i fengselscella hans midt i Teheran.

Innkjøpt britisk program
Originaltittel: Iran Undercover – Inside The Hidden Revolution
Regi: Carla Garapedian
Produksjon: Hardcash Productions Ltd.
Kontakt i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57