Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 31. januar 2002 kl 20.00 Barmeny

Langs Donau

Det blir også tid til å besøke gode vinkjellere på turen til Østerrike i
Det blir også tid til å besøke gode vinkjellere på turen til Østerrike i "Barmeny". (NRK-foto)
I det andre programmet fra Østerrike kjører vi langs Donau. På veien treffer vi på økologisk mat, vin og ost. Og Lars Barmen prøver seg på mat med vindruer.

Ellers har han som vanlig velsmakende oppskrifter å by på også i kveld:

Valmuenudler
250 g mandelpoteter
125 g hvetemel
2 ss smør
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
100 g malte valmuefrø
1 dl rom
melis til pynt

Kok potetene og skrell dem. Press dem gjennom en sikt og bland dem lett med melet. La deigen hvile ½ time og kna den ut til en jevn masse.
Bak ut lillefingertykke emner og kok dem 6 minutter i kokende, lettsaltet vann. Ta dem opp og la vannet renne godt av.
Varm smør i en stekepanne og stek nudlene i denne. Tilsett sukker, vaniljesukker, rom og valmuefrø. Bland godt og fordel nudlene på tallerkener. Dryss over melis og server umiddelbart.

Steinsopp med druesaus
1 ss smør
200 g steinsopp i skiver
salt/pepper
2 ss speck (salt, røkt sideflesk)i terninger
50 g blå druer
50 g grønne druer
4 ss crème fraiche
3 ss fløte
4 ss fersk saueost eller annen fersk ost

Varm en stekepanne med smør. Legg i steinsoppen og stek dem gylne. Krydre med salt og pepper.
Stek speck i en stekepanne til terningene er sprø. Tilsett druene, crème fraiche, fløte og saueost og la alt smelte på svak varme. Kok ca. 1 minutt og smak til med pepper og evt salt.

Svisker med speck
16 tynne skiver speck (salt, røkt sideflesk)
16 svisker
16 tannpirkere

Rull speck rundt sviskene og lås dem med tannpirkere. Stek dem gylne i en stekepanne og server.

Svinestek
1 svineribbe på 2½ - 3 kg
2 hele hvitløk
4 ss salt
4 ss kummin
sort pepper
2 dl vann

Lag ruter i svoren på ribben som til norsk juleribbe. Skrell og finhakk hvitløkene og gni dem godt inn i ribben sammen med salt, kummin og malt sort pepper. Legg ribben i langpanne, fyll på vann og sett den i ovn på 170 grader i 2½ - 3 timer.


Nesleknødel
3 eggehviter
¼ løk
1 ss smør
20 g persille, grovhakket
2 l vann
50 g brennesle
5 fine rundstykker
3 eggeplommer
1 dl melk
20 g revet emmenthaler eller annen hard ost
2 ts salt
3 ss hvetemel
litt ekstra mel til forming av bollene

Stivpisk eggehvitene. Hakk løken fint og fres den i en kasserolle med smør og persille.
Kok opp 2 liter vann og kok brenneslen i 2 minutter. Sil av vannet og grovhakk den.
Skjær rundstykkene i terninger (ca. 1 x 1 cm) og rist dem gylne i ovn på 150 grader.
Ha terningene i en bolle og tilsett løk, persille, brennesle, egg og melk og rør godt om. Tilsett også ost, salt og hvetemel. Bland inn eggehvitene og la deigen hvile i ½ time.
Form boller på størrelse med en snøball. Rull dem i mel og la dem trekke i lettsaltet vann i ca. 10 minutter.

Kålsalat
50 g røkt flesk uten kjøtt
½ hodekål
1 l vann
1 dl hvitvinseddik
2 ss salt
2 ss karve

Kutt flesket svært fint og stek det sprøtt i en stekepanne.
Finsnitt hodekål og kok den i vann tilsatt eddik og salt i 3 minutter. Tilsett karve og kok videre i 2 minutter. Sil av vannet og anrett kålen på serveringsfat. Tøm over de sprø flesketerningene med fettet og server salaten halvvarm.

Salat med røkt skinke
400 g saltet, røkt og tørket skinke

Dressing
2 ss hvitvinseddik
1 dl olivenolje
1 ss gjærflak (mildner smaken, gir sødme og inneholder b-vitaminer)
1 ss urtesalt
1 ss sennep
pepper
½ ts salt

Bland alt i en stor bolle og rør godt sammen.


20 blad brennesle
3 blad løpstikke
2 ss frisk oregano
1 salathode
blad og blomster av 1 blomkarse
10 blad rød basilikum
10 blad engsyre
2 ss fransk estragon
10 blad persille

Ha alt i bollen med dressing og vend alt godt sammen. Fordel på tallerkener og anrett skinken ved siden av.

Til pynt
Blomkarseblomster, rosenblad, agurkurt, og ringblomst

Egen produsert matprogram
Ved Are Fiva og Bjørn Frode Holmgren
Programleder Lars Barmen
Pressekontakt Anna-Marie Normann, 22047853/90775758

Bilder
1 Det blir også tid til å besøke gode vinkjellere på turen til Østerrike i ”Barmeny”. (NRK-foto)

2 Røkt skinke og salat, pyntet med sesongens spiselige blomster er noe av det ”Barmeny” presenterer 31. januar på NRK1. (NRK-foto)