Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 11. august 2008 kl 20.10 Medisinske våghalser: Mat og helse

En ekte drittjobb

Programleder og lege Michael Mosley forteller flere utrolige historier om medisinske martyrer gjennom tidene. (Foto: BBC)
Programleder og lege Michael Mosley forteller flere utrolige historier om medisinske martyrer gjennom tidene. (Foto: BBC)
Joseph Goldberger var en av de første medisinerne som fikk øynene opp for sammenhengen mellom kosthold og helse. Han var så oppsatt på å bevise sine teorier at han ikke gikk av veien for å innta ekskrementer, sårskorper og kroppsvæsker fra syke mennesker. Staben og kona måtte også til pers.

I serien om historiens medisinske martyrer skal det i kveld handle om hvordan man oppdaget sammenhengen kosthold og sykdom.

En av dem vi får høre om er Joseph Goldberger (1874-1929), som var ungarsk-jødisk immigrant og kom til USA som niåring. Sin første innsats som lege gjorde han ved å bekjempe gulfeber, denguefeber og tyfus i Amerikas sydstater. Han ble selv smittet i alle tre epidemiene, men overlevde.

Kosthold eller bakterier?
Pellagra var en av sykdommene som tok flest liv i USA på denne tiden, særlig i de fattige sydstatene. I 1914 fikk Goldberger i oppdrag fra helsemyndighetene å undersøke årsaken til epidemien. Etter å ha inspisert blant annet fengsler, sykehus og barnehjem, konkluderte han med at sykdommen måtte ha sammenheng med kostholdet. For det var primært beboere og innsatte på disse institusjonene som ble syke, og ikke den mer velernærte staben.

Men Goldbergers teori ble avfeid av det medisinske fagmiljøet, som fastholdt at sykdommen måtte være bakteriell. Det vekket kamplysten hans for alvor, og fikk ham til å gå til de mest utrolige ytterligheter.

Møkkaselskap
Goldberger gikk til det lokale sykehuset og samlet sammen snørr, avføring, blod, hudrester og skorper fra pellagra-pasienter. Så inviterte han til det han kalte "møkkaselskaper" (filth parties), der han inntok disse unevnelighetene sammen med kona og medarbeiderne.

Da ingen av "gjestene" ble syke, hadde Goldberger brakt sine kritikere til taushet. Han var også på sporet av hvilken diett som kunne forebygge sykdommen, men først etter hans død ble det påvist konkret at pellagra skyldes mangel på B-vitaminet nikotinsyre.

En annen ekte medisinsk martyr var den britiske legen William Stark. Han var aller først ute med sine teorier rundt ernæring og helse. I sitt første eksperiment levde han på vann, brød og sukker i en måned. Siden prøvde han ut diverse dietter fram til han døde som følge av sine egne ekstreme ¬eksperimenter i 1770, 29 år gammel.

Om serien
Den prisbelønte journalisten og legen Michael Mosley viser oss hvordan mange medisinske gjennombrudd skyldes at leger og forskere har drevet forsøk på seg selv.

I fire episoder får vi historier om hvordan medisinere har brukt seg selv som prøvekaniner gjennom tidene – med oppsiktsvekkende, grusomme og til tider dødelige konsekvenser.

Serien tar for seg utviklingen av anestesien og vaksinene, og de forferdelige forsøkene som ligger bak dagens kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og sykdom, og om sykdommer som syfilis, gulfeber og kolera.

Britisk dokumentarserie
Originaltittel: Medical Mavericks
Produksjon: BBC (2007)
Ved Michael Mosley
Kontakt Programinformasjon:Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsserviceinfo@nrk.no , tlf 815 65 900


LENKER
  • Les mer