Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 25. mars 2004 kl 19.30 Schrödingers katt

Mannen som klonet en sau

Dr. Ian Wilmut og Dolly (Foto: NRK)
Dr. Ian Wilmut og Dolly (Foto: NRK)
I kveld møter vi Dr. Ian Wilmut, mannen som skapte Dolly, verdens første klonede sau. Hva lærte vi av Dolly? spør Schrödingers katt, og hvor vil kloningsteknologien bringe oss? Blir det neste kloning av mennesker?

De siste hundre årene har forskere en rekke ganger prøvd å klone dyr. Til langt opp på 80-tallet var det få forskere som trodde det ville være mulig å klone pattedyr. Fra 1984 klarte man å overføre kjerner fra et saue-embryo til en eggcelle fra en sau. Fortsatt var det kun foster man klarte å klone.

Men så kom Dr. Wilmut med Dolly! Sauen var det første pattedyret som ble klonet i voksen alder. Ian Wilmut tok en celle fra en voksen sau og laget en blåkopi av denne, og det ble Dolly.

Hva vil fremtiden bringe? Vil vi kunne klone mennesker? Hva vil det bety om du visste at du var en eksakt kopi av en annen? Og er det i det hele tatt mulig?

Om Schrödingers katt
Programmet samler over 600.000 seere hver uke. I fjor fikk programleder Gry Molvær Folkeopplysningsprisen. "Programleder Gry Molvær presenterer vanskelige temaer i et språk som mange forstår", mener juryen for Folkeopplysningsprisen 2003.

Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Sigrid Gjellan sigrid.gjellan@nrk.no
Presse: Erik Bull , tlf 73881661 mob. 99599760