Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 11. april 2000 kl 21.00 Vend dem ikke ryggen

Vend dem ikke ryggen (t)


NRK2 tirsdag 11. mars kl 21.00
Vend dem ikke ryggen

Opprør i klasserommet

Denne hardtslående filmen fra 1955 gir trolig et riktigere bilde av ungdomskriminelle i 50-årene enn \"Rebel Without A Cause\" og \"The Wild One\".

Sentralt i filmen står den idealistiske læreren Richard Dadier (Glenn Ford) i sin første jobb på en tøff, urban videregående skole for gutter. Han er omgitt av kolleger som stort sett gir blaffen. Og rektor, Mr. Warneke (John Hoyt), har vanskelig for å innrømme at skolen faktisk har disiplinproblemer.

Gjenglederne
Artie West (Vic Morrow) er en dyster og sær gjengleder som har et nifst tak på de andre elvene i klassen som på samme tid frykter og ser opp til ham. Artie legger straks den nye læreren for hat. Den direkte foranledningen er en episode på biblioteket der Richard Dadier hindrer at en ny kvinnelig lærer blir voldtatt av et medlem av Artie Wests innerste sirkel.

Den andre lederfiguren i klassen er Gregory Miller som spilles av Sidney Poitier. Han er mindre bitter og mer intelligent enn Artie. Også han misliker Dadier i begynnelsen. Men den gjensidige respekten mellom lærer og elev vokser i løpet av filmen. Miller prøver i begynnelsen å få mest mulig ut av utdannelsen sin, men oppdager at ingen egentlig bryr seg, så han gir opp og bestemmer seg i stedet for å se tiden an inntil han på lovlig vis kan droppe skolen. I likhet med de andre elevene forstår han at å lage bråk som kan få dem utvist fra skolen, sannsynligvis bare vil føre til at de i stedet blir sendt til det som på et politisk korrekt språk ble kalt \"reformskole\".

Forbudt
\"Vend dem ikke ryggen\" sjokkerte mange da den kom i 1955. I mange byer ble filmen forbudt, noe som bare bidro til dens popularitet. Noen steder ble den forbudt på grunn av multi-raseinnhold, andre steder fordi den kunne føre til uroligheter. Og selv i dag er dette en sterk film.

\"Vend dem ikke ryggen\" oppnådde fire Oscar-nominasjoner i 1956.

NRK2 tirsdag kl 21.00
Tidligere sendt 8.3.98

Billedtekster:
Klassens to gjengledere Artie West, foran til venstre, og Gregory Miller (t.h.) er ikke innstilt på å samarbeide med den nye læreren Richard Dadier.

Glenn Ford spiller den idealistiske læreren Richard Dadier, her sammen med kona Anne (Anne Francis).

Amerikansk spillefilm fra 1955
Originaltittel: Blackboard Jungle
Basert på en roman av Evan Hunter
Regi: Richard Brooks
I rollene: Glenn Ford, Anne Francis, Sidney Poitier, Vic Morrow m.fl.

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41