Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 26. januar 2007 kl 21.50 Paris - Bamako

Afrikanske musikk-landskaper

Gruppen Electro Bamako fra Mali. (Foto: Spectra International Distrib.)
Gruppen Electro Bamako fra Mali. (Foto: Spectra International Distrib.)
Gamle afrikanske musikktradisjoner, men med nye musikalske horisonter i tanke og utøvelse fra artistenes side. Dette var noe som kom til uttrykk på en afrikansk aften under jazzfestivalen i Montreal i fjor. Resultatet er noe av det mest funky fra Afrika på denne siden av tusenårsskiftet.

Halvtimen med world music og afro-pop der øst møter vest og nord møter sør, og der akustiske lyder blander seg med tonene fra elektriske instrumenter, resulterer i uimotståelige musikalske landskaper.

Vi møter først gruppen Ba Cissoko fra Guinea som framfører sin form for world music med sang til akkompagnement av den tradisjonelle kora-harpen. Bandets repertoar hviler hovedsaklig på de slitesterke mandingo-sangene fra gammel tid, kombinert med reggae, rock og blues.

Mali i rampelyset
Amadou & Mariam er en duo fra Mali som har hatt mye å si for utbredelsen av world music og inspirert utallige vestafrikanske musikere. Vi hører deres funky musikk som har trukket til seg en europeisk fan-skare. Den ber stadig om mer av deres musikk.

Duoens album "Sunday in Bamako" betyr det samme nå på starten av det 21. århundret som Buena Vista Social Club betydde på 90-tallet og Gypsy Kings innen world music på 80-tallet.

Paris – Bamako
Et eksempel på musikere inspirert av Amadou & Miriam får vi mot slutten av konserten, med gruppen Electro Bamako. De holder musikken gående med sanger fra Mali og techno-pop som de har tilegnet seg i Paris.

Kanadisk dokumentar (2006)
Originaltittel: Paris - Bamako
Produsert av: Spectra International Distrib.
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no