Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. august 2000 kl 20.00 Da Capo - da fjernsynet var nytt i Norge

Da Capo - da fjernsynet var nytt i Norge


NRK1 tirsdag 29. august kl 20.00
Da Capo - da fjernsynet var nytt i Norge (2:3)

Fjernsynets barndom - en herlig tid

Vidar Lønn-Arnesen og NRK-veteraner snakker i kveld videre om fjernsynets barndom i Norge. Ellers er programmet spekket med gamle opptak fra produksjoner som egentlig ble arkivert som interne minner fra pionertiden.

Sverre Christophersen snakker om noen av de aller første underholdningsprogrammene han gjorde, blant annet portrett av kabaretkunstneren Elisabeth Reiss. Mette Janson har gode historier om hvordan Dagsrevyen ble laget den første tiden, og producer Johnny Bergh forteller om de populære underholdningsprogrammene NRK produserte utenfor Oslo. Vi møter også den tekniske altmuligmannen Thor Ormestad, som viser oss noe av utstyret som ble brukt på 60-tallet.

Det er jo bare fjernsyn...
Sverre Christophersen var nestsjef i Underholdningsavdelingen og Erik Diesens høyre hånd i over 20 år. Christophersen var en rolig og sindig kar med en lun humor. Han mistet aldri fatningen, og når det stormet som verst rundt ham, eller andre, kom det fra Christophersen: \"Slapp av, det er jo bare fjernsyn...\" Da han ble pensjonist, satte han seg ikke ned for å mimre om fjernsynets barndom i Norge. Han dro til Sri Lanka for å lære bort det han kan om fjernsynsproduksjon.

Dagsrevyen - en mannsbastion
Mette Janson begynte sin fjernsynskarriere i Dagsrevyen. Tollef Berg var Dagsrevyens første sjef, og en klassisk historie er som følger: Tollef Berg kommer løpende inn i redaksjonen. Han ser seg rundt og roper: \"Hvor er alle sammen? Her er det jo ikke et menneske!\" Der satt Mette Janson, Anne Baggethun og tre andre damer... Kvinnefronten sto sterkt i NRK på 70- tallet.

Ut på tur
\"Ut med OB\" var et begrep i NRK Fjernsynet, særlig på 60- og 70-tallet. \"OB\" står for \"Outdoors Broadcasting\", og viljen og evnen til å ta Norge i bruk var stor. Titler som \"På Rundreise\" og \"Den gamle Kongeveien over Dovre\" forteller sitt klare språk. NRKs distriktskontorer og regionsentraler hadde ikke eget fjernsynsutstyr på den tiden, og fjernsynet på Marienlyst i Oslo gjorde en betydelig innsats når det gjaldt å binde Norge sammen. Johnny Bergh var en av underholdningsavdelingens mest markante producere. Han er opprinnelig fra Bergen, og de patriotiske bergenserne var så stolte av sitt bysbarn at en avis etter et tv-show kalte Johnny Bergh \"Trollmannen fra Os\".

NRK1 tirsdag kl 20.00

Bilde
1. Sverre Christophersen ble kalt \"Sverrebarnet\" av sjefen Erik Diesen. Bildet er tatt på 60-tallet (Foto: NRK)
2. Johnny Bergh, Mette Janson og Vidar Lønn-Arnesen (Foto: Rune Lønn-Arnesen)
3. Thor Ormestad viser fram det første tekniske utstyret (Foto: Rune Lønn-Arnesen)

Programansvarlig Vidar Lønn- Arnesen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)