Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 30. juni 2001 kl 20.15 Gilles Apap

Gilles Apap spiller Mozart

Den allsidige fiolinisten Nils Økland er gjest i Hovedscenens studio (Foto: Grappa Musikkforlag as)
Den allsidige fiolinisten Nils Økland er gjest i Hovedscenens studio (Foto: Grappa Musikkforlag as)
Ragnhild Veire Berg presenterer i kveld "gammel" musikk på nye måter. Vi møter folkemusikeren og fiolinisten Gilles Apap som tolker Mozart på sin spesielle måte. Det blir også gjensyn med den prisbelønte kanadiske dokumentaren, "September Songs", som handler om Kurt Weills musikk i ny drakt. Den allsidige fiolinisten Nils Økland er gjest i studio.

Folkemusikeren og fiolinisten Gilles Apap spiller Fiolinkonsert nr. 3 av Wolfgang Amadeus Mozart på egne premisser. Hvis det er lov å improvisere i kadensen på fiolinkonserter, hvorfor ikke la det swinge litt? Og hvis det skal swinge av Mozarts fiolinkonserter, er det ingen bedre til den jobben enn Gilles Apap. I Hovedscenen i kveld kan vi oppleve at Gilles Apap innlemmer populære temaer og elementer fra jazz, blues, country, irsk-, indisk-, og sigøynermusikk, alt inspirert av Mozarts temaer.

Utfordringer på strak arm
Musikeren Apap tar alle utfordringer og eventyr på strak arm, enten det er å legge ut på tur i Himalaya med fela på ryggen, eller framføring av Bartoks Fiolinkonsert nr. 2 for tusener av mennesker. Den avdøde fiolinisten Yehudi Menuhin kalte Apap "det tjueførste århundres fiolinist".

Gilles Apap levde relativt stille og rolig i det sørlige California, inntil en fransk regissør laget en to timer lang dokumentar om ham, "Den ukjente felespilleren fra Santa Barbara". Filmen forteller om en ung opprører som med sin utrolige musikkglede trollbinder sitt publikum og inspirerer studenter.

Gilles Apap er født i Algerie, av franske foreldre, og oppvokst i Nice. De siste 12 årene har han bodd i California. Yehudi Menuhin ble første gang oppmerksom på fenomenet Apap i 1985, da han vant en pris for samtidsmusikk i en internasjonal Menuhin-konkurranse. Yehudi Menhin skulle vært med i kveldens program, men han døde få dager før innspillingen tok til.

September Songs
Lou Reed, Elvis Costello, Teresa Stratas, PJ Harvey og Nick Cave er bare noen av artistene som gjør ære på Kurt Weills liv og musikk i "September Songs". Weill samarbeidet med forfatteren Bertolt Brecht, og sammen står de bak blant annet "Tolvskillingsoperaen" og "Mahagonny", laget i perioden 1927-1930.

Alle artistene vil på hver sin måte tolke den mangfoldige og særegne musikken til Kurt Weill i omgivelser som spenner fra et nedlagt fabrikklokale til Broadways stjernehimmel. "September Songs" har vunnet en rekke internasjonale priser i Europa, Kanada og USA.

Programleder Ragnhild Veire Berg
Prosjektleder Per Erik Kise Larsen
PressekontaktInger Larsen, tlf: 23 04 74 83


Bilder
1. Den allsidige fiolinisten Nils Økland er gjest i Hovedscenens studio (Foto: Grappa Musikkforlag as)
2. Lou Reed er en av artistene som framfører Kurt Weills musikk. (Foto: NRK)