Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 29. mai 2009 kl 00.05 Johnny Cash at Folsom Prison

Historisk fengselskonsert

Fengselskonserten i Folsom Prison i California ble et vendepunkt for Johnny Cash. (Foto: Northern Light Productions)
Fengselskonserten i Folsom Prison i California ble et vendepunkt for Johnny Cash. (Foto: Northern Light Productions)
En av USAs mest legendariske artister, Johnny Cash, opplevde et vendepunkt i sin karriere 13. januar 1968. Da besøkte han Folsom-fengselet i California og spilte for et tusentalls jublende innsatte. Plateutgivelsen fra konserten er blant tidenes mest berømte album, og er blitt stående som et symbol på 1960-tallet.

I 1968 var karrieren til Johnny Cash nede i en bølgedal, ikke minst på grunn av et rusmisbruk helt ute av kontroll. Men konserten i Folsom Prison ble et sensasjonelt comeback for "Mannen i svart".

Konserten stadfestet hans image som opprører og "bad boy". Samtidig ble Johnny Cash nå en lederskikkelse i kampen for fengselsreformer og anstendig behandling av mennesker innenfor murene. At han like gjerne sang for lovbrytere som for presidenter, sikret ham heltestatus over hele verden. I 1969 solgte han flere plater enn The Beatles.

Unike opptak og intervjuer
Dokumentarfilmen "Johnny Cash at Folsom Prison" tar for seg omstendighetene rundt fengselskonserten og denne ene dagen i countrylegendens liv. Filmen er bygd opp rundt bildene som rockefotografen Jim Marshall tok under konserten, i tillegg til konsertopptak og sjeldent arkivmateriale. Dessuten får vi se intervjuer med medvirkende, publikum, musikere samt barna til Johnny Cash, Rosanne Cash og John Carter Cash.

Johnny Cash døde i 2003, 71 år gammel.

Amerikansk musikkdokumentar (2008)
Originaltittel: Johnny Cash at Folsom Prison
Produksjon: Northern Light Productions
Regi: Bestor Cram
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900