Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 9. juni 2004 kl 22.10 Hornblowers eventyr

Kujon overtar kommandoen

Horatio Hornblower (Ioan Gruffudd) leder angrepet på et spansk fort i kveldens episode. (Foto: Granada/ITV)
Horatio Hornblower (Ioan Gruffudd) leder angrepet på et spansk fort i kveldens episode. (Foto: Granada/ITV)
Den mytteritiltalte Horatio Hornblower og nøkkelvitnene fra fregatten "Renown" fortsetter sin beretning i rettssalen. Nå handler det om de dramatiske begivenhetene etter at den brutale kaptein Sawyer ble satt ut av spill.

Offiser Buckland (Nicholas Jones) har overtatt kommandoen på skipet. Statusen som kaptein er noe han har drømt om hele sitt yrkesaktive liv. Men det blir snart klart at han ikke er oppgaven voksen. Han er den tapre Hornblowers rake motsetning, paralysert av ubesluttsomhet og frykt.

"Renown" har fått ordre om å erobre et fort på en øy som er under spansk herredømme. Men angrepet mislykkes, og Buckland ønsker å avbryte oppdraget og seile videre til Jamaica. Men Hornblower er av en annen mening. Han har en plan for hvordan de kan overliste spanjolene, og etter mye overtalelse går Buckland med på gjøre et nytt forsøk.

Det skal snart vise seg at Buckland ikke bare er feig, men også er snar til å ta æren for andres innsats. Og han misliker sterkt at Hornblower nyter stor respekt både blant offiserer og menige på skipet.

Om serien
Den prisbelønte serien med handling fra Lord Nelson og Napoleons tid er en favoritt både blant seere og kritikere i mange land. Nå sender NRK1 åtte nye episoder om den staute sjøoffiseren Horatio Hornblower.

C.S. Forresters klassikere ligger til grunn for denne britiske eventyrserien, der vi møter den walisiske skuespilleren Ioan Gruffudd i tittelrollen. Den første serien, som gikk på NRK i fjor, ble tildelt Emmy-prisen for beste miniserie, og serien 2 ble nominert i hele sju kategorier i 2001.

Vi befinner oss nå i året 1802, og det har gått ni år siden den da 17 år gamle Horatio Hornblower begynte som kadett i den britiske flåten. Nå har han steget i gradene til løytnant, men idet serien starter, befinner han seg bak lås og slå i Jamaica. I fengselet gjenopplever han de dramatiske hendelsene som førte til at han ble fengslet for mytteri og nå har en dødsdom hengende over seg.

Ioan Gruffudd
Ioan Gruffudd (30) har blitt enormt populær i England, USA og en rekke andre land for rollen som Horatio Hornblower. Mange norske tv-seere vil også kjenne ham igjen fra Forsytesagaen, der han spilte rollen som arkitekten Phillip Bosinney, og fra Dickens-serien "Store forventninger", der han spilte den voksne Pip. I storfilmen "Titanic" var han offiseren som plukket opp Kate Winslet fra sjøen, og han spilte Kevin i filmen "102 Dalmatinere".

Britisk serie etter C.S. Forresters bøker
Originaltittel: Hornblower
Serie 2 og 3 (Mutiny/Retribution, Loyalty/Duty)
Produksjon: Granada (2001)
I rollene bl.a. Ioan Gruffudd, Robert Lindsay, David Warner, Paul McGann og Philip Glenister
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99