Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 29. mai 2000 kl 21.00 Mandagsfilm: Frodige Afrodite

Mandagsfilm: Frodige Afrodite (t)


NRK2 mandag 29. mai kl 21.00
Mandagsfilm: Frodige Afrodite

Adopsjon med forviklinger

Lenny - i Woody Allens skikkelse - er en frustrert ektemann som motvillig går med på å adoptere et barn fordi kona ikke har tid til å være gravid. Han takler det plutselige farskapet godt. Men når han prøver å oppspore barnets kjødelige mor, får han mer å hanskes med enn han kan makte.

\"Frodige Afrodite\", hvor Woody Allen både har regien og spiller en av hovedrollene (Lenny Weinrib), er en romantisk samtidskomedie som utspiller seg i New York. Tittelen henspeiler på kjærlighetsgudinnen Afrodite, og filmen begynner da også i et gresk amfiteater der talekoret forteller om gamle heltedåder. Midt oppi det hele begynner de å synge om det ikke særlig antikke navnet Lenny Weinrib - og fortsetter så å følge handlingen i New York fra sidelinjen.

Sportsskribenten Lenny er gift med den overspente kunsthandleren Amanda (Helena Bonham-Carter). Sammen adopterer de en liten gutt. Etter hvert som gutten vokser til, viser det seg at han er svært begavet - rett og slett et prakteksemplar av menneskearten.

Sjokkerende oppdagelse
Adopsjonen er vellykket, men ekteskapet skranter. Lenny bestemmer seg derfor for å prøve å oppspore guttens biologiske mor, som han regner med har en høy stilling. Overraskelsen blir stor når han finner Linda (Mira Sorvino) - prostituert og pornostjerne - som på samme tid er nonchalant vulgær og avvæpnende uskyldig. Til tross for den umiddelbare skuffelsen føler Lenny en godhet for Linda og bestemmer seg for å finne en passende mann til henne.

Kontrasten mellom den livlige Linda og den forknytte Lenny skaper mange fornøyelige scener. Og på sidelinjen står det greske koret som synger ut sine kommentarer til Lennys skjebne.

Prisbelønt
Mira Sorvino forberedte seg grundig til rollen som Linda. Hun dro til Philadelphia, kledde seg som hore og gikk på strøket i tre dager. \"Opplæringen\" bar da også frukter, for Mira ble belønnet både med Golden Globe og Oscar for beste birolle i 1996.

Filmen hadde norsk kinopremiere i 1996. Og kritikerne lot seg underholde:
\"Dette er Allen med den gamle lekelyst, som klovn for utdannelsessamfunnet. Når Allen svinser rundt og leter, ikke minst i sin egen komikerpersonlighet, blir det klukkende morsomt.\" (Aftenposten)
\"Lekkert, elegant, morsomt og megetsigende.\" (VG)
\"Dette er det bare å bli i godt humør av.\" (Dagbladet)

NRK2 mandag kl 21.00

Bilde
Lenny Weinrib (Woody Allen) får seg litt av et sjokk da han oppdager hvem som er hans adoptivsønns kjødelige mor. Den unge damen heter Linda og spilles av Mira Sorvino.


Film - innkjøpt
Produksjonsland: USA (1995)
Originaltittel: Mighty Aphrodite
Regi: Woody Allen
I rollene: F. Murray Abraham, Woody Allen, Claire Bloom, Helena Bonham-Carter og Mira Sorvino
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41