Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 12. februar 2006 kl 22.10 Djengis Khan

Mongolenes store hersker

1200-tallet var mongolenes århundre, og deres leder var Genghis Khan (Foto: BBC Worldwide)
1200-tallet var mongolenes århundre, og deres leder var Genghis Khan (Foto: BBC Worldwide)
1200-tallet var mongolenes århundre. Under den legendariske Djengis Khan skapte de det største imperium verden noen gang har sett, et rike som strakte seg fra Stillehavet og langt inn i Europa. Dette er fortellingen om Djengis Khan – han som kalte seg "hersker over alle mennesker".

"Jeg har erobret et stort rike for dere, men livet mitt var for kort til å erobre hele verden. Det overlater jeg til dere". Djengis Khans ord på dødsleiet til sine sønner avslører den unike visjonen han hadde. Andres motiv kunne være ren erobringslyst og plyndring, men Djengis Khan trodde fullt og fast på at det å erobre hele verden var en guddommelig oppgave. Han så på dette som en måte å tjene Gud på, ifølge en persisk historiker.

Men Djengis ble ikke født til storhet. Han var sønn av en stammehøvding, en av hundre rivaler som kjempet om makten på de store mongolske steppene. Faren ble drept da Djengis bare var ni år gammel, og han ble ustøtt av stammen. I flere år levde han ute i naturen, hvor han fant mat nok til å overleve. Nesten voksen ble han tatt til fange av farens morder som fryktet at han ville ta hevn over farens død.

Alene, i fengsel og med en trussel om henrettelse hengende over hodet, virket det som en umulighet for Djengis å oppfylle sin skjebne. Men på en eller annen måte greide han det. Dette er historien om hvordan han gjorde det.

Fascinerende skikkelse
Djengis Khan har interessert ikke bare historikere, men også politikere og forfattere. "Jeg har kanskje gitt deg flere detaljer og opplysninger om Djengis Khan enn nødvendig. Men han interesserer meg sterkt. Det er merkelig, ikke sant, at denne ville, grusomme og voldsomme føydalhøvdingen for en nomadestamme skal fascinere en fredelig og ikkevoldelig og mild person som meg, som er bymenneske og hater alt føydalt!" Dette skrev Jawaharlal Nehru i et brev til sin datter Indira Nehru-Gandhi 25. juni 1932.

Vår egen forfatter Tor Åge Bringsværd er også fascinert av Djengis Khan. I romanserien "Gobi" skildrer han personen, sett gjennom gjøgleren Wolfgangs øyne. "Nå sitter han ved randen av Gobi-ørkenen, i skyggen av den store kinesiske mur. Han vil forsøke å beskrive Djengis Khan. Ikke som et monster. Men som et menneske. For den som vil forstå verden, må forsøke å forstå Djengis Khan, sier Wolfgang. Og den som vil forstå Djengis Khan, må først prøve å forstå seg selv…."

Britisk dokumentar
Produsert av BBC Worldwide
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78