Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. mai 2005 kl 09.45 Gratulerer med dagen!

17. maisending i ny drakt

NRKs 17. maiteam på Slottsplassen (f.v.): Karen-Marie Ellefsen, Tor Risberg, Thor Henry Bjor og Elisabet Grøndahl. (Foto: Ole Kaland, NRK)
NRKs 17. maiteam på Slottsplassen (f.v.): Karen-Marie Ellefsen, Tor Risberg, Thor Henry Bjor og Elisabet Grøndahl. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Det er en 17. maisending i fullstendig fornyet utgave vi får se på NRK i år. Ny teknologi gjør det mulig å overføre rapporter fra alle landets distrikter på direkten. Den nesten fire timer lange maratonsendingen byr også på innslag fra nordmenns feiring i utlandet på fire kontinenter.

Mens NRKs direktesending tidligere år har begrenset seg til to-tre steder i landet i tillegg til Oslo, vil elleve av NRKs distriktskontorer trekkes inn i dekningen av nasjonaldagen i år.

I midten av februar tok distriktskontorene i bruk nytt mobilt tv-sendeutstyr, såkalte stratalinker. Dette utstyret, som er et alternativ til overføring på satellitt, gir stor fleksibilitet og helt nye muligheter til å rapportere direkte fra "felten". Dermed kan 17. mairedaksjonen i år by på en mye mer variert sending og plukke høydepunkter fra øverste hylle landet rundt.

Parallelt byr NRK2 på en ren direkteoverføring av hele barnetoget i Oslo, fra 10.25 til 13.40.

Slottsplassen
Oslo og Slottet er fortsatt hovedbase for sendingen på NRK1. I en kommentatorboks ved Slottsplassen finner vi programlederne Karen-Marie Ellefsen og Tor Risberg, mens Thor Henry Bjor og Elisabet Grøndahl byr på rapporter og intervjuer fra Slottsplassen.

Lotten Christiansen er frittgående reporter i Oslo. (Foto: Ole Kaland)
Lotten Christiansen er frittgående reporter i Oslo. (Foto: Ole Kaland)
Lotten Christiansen fra Østlandssendingen er frittgående reporter i Oslo. Vi får også se bilder fra Skaugum tidlig på morgenen da kronprinsfamilien får besøk av barnetoget i Asker.

Hundreårsmarkeringer
I forbindelse med hundreårsjubileet for unionsoppløsningen foregår det spesielle markeringer flere steder i landet på nasjonaldagen. Det gjelder blant annet Halden, der vi finner Rainer Prang fra NRK Østfold, mens Sjur Sætre er på plass ved Eidsvollbygningen.

I Bergen er det Øyvor Bakke og Dyveke Buanes som formidler feststemningen. Herfra blir det innslag fra Torgallmenningen, Edvard Grieg Museum Troldhaugen, Wernersholm (der Bjørnstjerne Bjørnson skrev "Ja, vi elsker) og Christian Michelsens hjem Gamlehaugen.

Fra Hardangerjøkulen til Svalbard
Harald Reitan rapporterer fra Finse. (Foto: Ole Kaland)
Harald Reitan rapporterer fra Finse. (Foto: Ole Kaland)
På Finse feirer hvert år inntil 2-3000 nordmenn nasjonaldagen ved å gå i 17. maitog over Hardangerjøkulen. Harald Reitan tar skiene fatt og rapporterer direkte fra denne fantastiske begivenheten på toppen av Norge.

Synnøve Hole ved NRK Møre og Romsdal rapporterer fra det gamle fiskeværet Ona utenfor Romsdalsfjorden. De 38 fastboende får besøk av musikantene fra Harøy Musikklag, som reiser med ambulansebåt gjennom øyene i kommunen for at alle skal få oppleve korpsmusikk på nasjonaldagen.

Ellers vil vi møte følgende reportere fra NRKs distriktskontorer i løpet av sendingen: Knut Knudsen Eigeland i Kristiansand, Toril Våland i Stavanger, Anne Lognvik i Skien, Merete Verstad i Trondheim, Rannveig Urdahl i Bodø og Frank Gøran Nordheim i Tromsø. Fra Hedmark og Opplandskontoret rapporterer Rune Støstad, mens Mari Tefre byr på innslag fra feiringen på Svalbard.

Nordmenn i utlandet
Aldri er nordmenn så norske som når de feirer 17. mai i utlandet, sies det. Om dette stemmer, kan seerne selv få bedømme når NRK for første gang byr på omfattende dekning av 17. maifeiringen på fire kontinenter.

Philip Lote rapporterer direkte fra 17. maifeiringen i Singapore. (Foto: Anne Liv Ekroll)
Philip Lote rapporterer direkte fra 17. maifeiringen i Singapore. (Foto: Anne Liv Ekroll)
I Alicante i Spania står arrangementene i kø hele dagen, og herfra rapporterer korrespondent Arnt Stefansen. Philip Lote har tatt turen til Singapore, og også han er inne direkte.

I USA feires 17. mai gjerne den nærmeste helgen, og herfra blir det innslag fra Brooklyn 15. mai. Vi skal også til byen Westby i Wisconsin, som har vært bebodd av norske immigranter siden midten av 1800-tallet. Her er det stor 17. mai-festival i helgen 13. –15. mai.

I Katmandu, Nepal, skal rektor ved den norske skolen, Borghild Rønning, rapportere fra den norske paraden. Her pleier de å ha en 17. maipyntet elefant fremst i toget.

Norske studenter i Australia byr på innslag fra Sydney samt Gold Coast, der nasjonaldagen starter med stor frokost på stranden.

På New Zealand befinner seg Chris Carlsen, som har permisjon fra NRK Nordland i et år for å studere i hovedstaden Wellington. På nasjonaldagen reiser han til Norsewood lenger inn på Nordøya for å rapportere hjem fra de norske etterkommernes 17. maifestival.

Kveldssending fra Eidsvoll
Hilde Skaugrud er programleder for kveldssendingen fra Eidsvoll.
Hilde Skaugrud er programleder for kveldssendingen fra Eidsvoll.
På kvelden kl 20.05 blir det en timelang 17. maisending på NRK1. Programleder er Hilde Skaugrud, som til vanlig er journalist i NRK Hedmark og Oppland. Denne dagen befinner hun seg i parken foran Eidsvollbygningen.

Herfra presenterer hun høydepunkter fra formiddagens sending, samtidig som hun lar oss ta del i det tradisjonsrike kveldsarrangementet på Eidsvoll. I år har markeringen fått et ekstra løft som følge av hundreårsjubileet for unionsoppløsningen. Blant annet kommer både den norske og den svenske statsministeren for å holde tale.

På www.nrk.no/17mai kan du følge sendingene direkte, og det vil bli lagt ut mye stoff om feiringen landet rundt.

Direktesending fra NRK Fakta
Programledere: Karen-Marie Ellefsen og Tor Risberg
Hovedreportere: Thor Henry Bjor og Elisabet Grøndahl
Reportere: Harald Reitan, Hilde Skaugrud, Rune Støstad, Lotten Christiansen, Øyvor Bakke, Dyveke Buanes, Synnøve Hole, Rannveig Urdahl, Toril Våland, Knut Knudsen Eigeland, Frank Gøran Nordheim, Merete Verstad, Rainer Prang, Sjur Sætre, Mari Tefre, Arnt Stefansen og Philip Lote
Prosjektleder: Marion Klaseie
Hovedregi: Trond Westereng
Produksjonsledere: Mette Storm-Johannsen og Torbjørn Henriksen
Pressekontakt: Helene Amlie , 23 04 77 51/95 10 02 99LENKER
  • Les mer