Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 5. mars 2008 kl 20.10 Spekter: Skoleeksempler 1:2

Norske elever på bunnplassering i Norden

Torleif Høyvik fra Norge bytter klasse med en dansk lærer, Louise Due (Foto: Ida Marie Darger, DR)
Torleif Høyvik fra Norge bytter klasse med en dansk lærer, Louise Due (Foto: Ida Marie Darger, DR)
Norske skoleelever leverer dårligst resultat i Norden. Hvorfor? Fire nordiske lærere bytter plass for å komme nærmere et svar.

Norske skoleungdommer scorer dårligst på de store internasjonale testene. Finland er på toppen. Sverige er nest best, mens Danmark er litt dårligere enn svenskene. Er finske barn smartere enn norske?

Norsk skole i krise
Siden det ble opplæringsplikt for 7–åringer i 1739, har vi kranglet om hva som er en god skole. Er det virkelig slik at alt var så mye bedre før?

I fjor høst kom resultatet fra den tredje PISA- testen. Disse testene startet i 2000 og måler 15-åringers ferdigheter i lesing, naturfag og matematikk. Resultatene for 2006 kom som et sjokk for regjeringen. Statsminister Jens Stoltenberg lovet i nyttårstalen 2008 bot og bedring. Han var klar på at regjeringen nå hadde tatt hintet. Norsk skole er i krise.

Hvor dårlig står det egentlig til? Og hvorfor er det så klare forskjeller mellom de nordiske landene?

Bytter klasserom
Det beste innblikket i skolehverdagen får man i klasserommet. Spekter tar skole på alvor og viser i to episoder hva som skjer når fire lærere fra Danmark og Norge, Sverige og Finland bytter klasserom i en uke.

Første program
I første program møter du norske Torleif Høyvik og danske Louise Due.

Torleif er lærer ved Maridalen skole utenfor Oslo - en liten skole i idylliske, landlige omgivelser. Louise Due er lærer ved Hellerup skole utenfor København. Det er en av Danmarks mest moderne skoler der klasserommene er borte og elevenes selvstendighet dyrkes fram.

Hvordan går det når Torleif, som liker den litt mer tradisjonelle måten å undervise på, møter 28 nye og meget viltre danske elever?


Egenproduserte og innkjøpte dokumentarer
Prosjektleder: Martin Gaarder, NRK Fakta
Hovedproducer: Gry Kårstad
Pressekontakt: Karoline Berg, 23049486/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.noLENKER
  • Hjemmeside