Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. august 2013 kl 14.10 Kari møter Olav

Gjetergutten Olav Thon

Kari Bay Haugen og Olav Thon i steinhytta (Foto: Terje Dale, NRK)
Kari Bay Haugen og Olav Thon i steinhytta (Foto: Terje Dale, NRK)
Gjetergutten Olav Thon har fortsatt kulokken i blodet. Lokken er vakker når han synger utover hjembygda Vats i Ål i Hallingdal. I det bratte kulturlandskapet bak garden Thon, er Olav åtteåringen som måtte gjete buskapen alene. Arbeidsdagen var lang, og ansvaret stort. Kari Bay Haugen har møtt Norges tredje rikeste mann, som har et verdigrunnlag med røtter i naturens hemmeligheter.

Vi skal tilbake til minnene og høstfargene. Det er første gang Olav Thon tar noen med til barndomsstiene, til den lille bekken og til bålplassen der han forteller om kjærligheten til dyr. Var han sliten og kald, krøp han inntil telemarkskua som la hodet rundt ham. Er det denne barndommen, med tre dagers folkeskole i uka og noen måneder på bibelskole, som har gjort Olav Thon til den han er i dag?

Eventyret om Olav Thon
Olav ville opprinnelig studere medisin, men da den andre verdenskrig brøt ut, ville ikke foreldrene at han skulle reise utenlands. I stedet ble det pelsdyroppdrett hjemme på gården, og kjøp og salg av skinn i Hallingdal. Spesielt ble det mye kaninskinn. For å selge skinn ble det etablert kontakt med pelshandlere i Oslo. To reveskinn som han solgte for 600 kroner for å skaffe startkapital, danner for øvrig hovedmotivet i Olav Thon-gruppens logo.

Ett år etter første reise til Oslo, kjøpte han sin første butikk på Majorstuen. Etter en tid flyttet han virksomheten til sentrum av Oslo. Mens han drev butikk, studerte han ved Handelsskolen. I 1951 kjøpte han Karl Johans gate 5-7, det som i dag er kjent som Arkaden. Thon etablerte sin første restaurant i 1966.

Utmerkelser
Olav Thon har mange utmerkelser. I år ble han kåret til "Årets Fjellgeit" under Norsk Fjellfestival. Han er riddder av 1. klasse av St. Olavs Orden, han har fått Oslo Handelsstands Forenings æresmedalje: "Århundrenes kjøpmann", kåret til "Århundrets Halling" og æresmedlem av Den Norske Turistforening.

Sendt i 2007.

Program fra Nautrredaksjonen, NRK Hordaland
Programansvarlig: Kari Bay Haugen
Redaktør: Terje Dale
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
TV-seere bes kontakte info@nrk.no, tlf: 815 65 900
info@nrk.no