Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 29. april 2000 kl 22.30 I begynnelsen var støyen

I begynnelsen var støyen (ttv)

NRK1 lørdag 29. april kl 22.30
I begynnelsen var støyen

Radioens spede begynnelse - en dramatisering

Vinteren 1922-23 startet de første prøvesendingene for radio i Kristiania. Anført av ivrige radioamatører og ansatte i Telegrafverket fikk norske radiolyttere de første smakebiter på hva eteren ville kunne tilby det norske publikum.

I anledning lanseringen av tre radiokanaler i Norge - P1, P2 og P3 - 2. oktober 1993 sendte NRK en dramatisering av radioens spede begynnelse, og den får vi se i reprise i kveld.
I denne novellefilmen \"I begynnelsen var støyen\" gjenskapes omstendighetene rundt de første prøvesendingene for radio. Her er entusiastene og skeptikerne, telegrafdirektøren, ingeniørene og det celebre publikum. Til og med Kong Haakon er tilstede når det nye mediet skal lanseres.

I dramatiseringen, der handlingen er lagt til Kristiania i 1922, møter vi mange kjente skuespillere, og i hovedrollen som radioamatør og ingeniørstudent Arne Sommer ser vi Bjarte Hjelmeland.

Handlingen er delvis dokumentarisk og delvis fiktiv, og vi følger Arne Sommer gjennom strabasene med å forberede og gjennomføre Norges første radiosending. Gjertrud Jynge spiller hans forlovede Emilie, mens Eindride Eidsvold innehar rollen som Sommers skeptiske venn, Osvald Frantzen.

Frank Krog spiller telegrafdirektør Niels Nickelsen, av mange regnet som mannen som innførte radio i Norge. Jan Grønli har rollen som daværende overingeniør i Telegrafverket, Hermod Petersen, som også var en av de sentrale personene bak radioen i Norge.

NRK1 lørdag kl 22.30
Tidligere sendt 2.10.93

En norsk dramatisering
Manus og regi: Morten Thomte
I rollene: Bjarte Hjelmeland, Gjertrud Jynge, Frank Krog, Eindride Eidsvold og Jan Grønli.
Pressekontakt Fjernsynets Informasjonsavdeling: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18