Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 9. april 2004 kl 20.10 Michael Palin i Sahara

Med Sahara i sikte

Sahara i sikte – med Michael Palin. (Foto: Basil Pao, BBC)
Sahara i sikte – med Michael Palin. (Foto: Basil Pao, BBC)
Sahara er aldri lett å krysse på bakkenivå. De samme hindringene og vanskelighetene gjør seg gjeldende i dag som i alle hundreår. Michael Palin trekker på erfaringene til dem som lever i den ugjestmilde ørkenen, og han utvikler mange vennskap på veien.

Vel framme ved Senegal-elven tar Michael seg over til den gamle franske kolonihovedstaden St. Louis, en metropol med innslag fra mange kanter av Afrika. Han spiser lunsj med Marie-Madeleine, for tiden såpedronning i senegalsk tv, og samtalen kommer inn på skikken med flergifte for menn. Polygami er forresten et spørsmål som stadig dukker opp i ukens avsnitt av Michael Palins serie.

Palin snakker også med en av Senegals fremste mannlige brytere samt en guppe menn som driver en jazzklubb. Alle synes de at flerkoneri er like naturlig som at Senegals tog alltid er forsinket.

Dakar - Barnako - Djenne
Togreisen Dakar – Barnako tar to døgn, og vel framme møter Michael en virtuos på afrikansk harpe, kora-spilleren Toumani Diabate. Hos dogon-folket i Mali blir Michael en hel uke for å sette seg inn i deres eldgamle kultur, deres kastesystem og deres spesielle arkitektur. I Mali bærer det videre til ørkenbyen Djenne med sine utrolige moskeer laget av tørket leire.

I Djenne overværer Michael den muslimske festivalen tabaski, med ofring av får, utveksling av bønner og en innvielse i bruken av sauetestikler som menneskeføde.

Kristin, norsk misjonær
Om bord på en av Niger-elvens store lastebåter av tre slår Michael seg til ro. Turen fra Mopti til Timbuktu kortes inn gjennom møtet med den norske misjonæren Kristin. Brått går lastebåten på en sandbanke. Ferden ender der – så langt – én dagsreise fra Timbuktu.

Om serien
Michael Palin har tidligere tatt med seerne jorden rundt, fra Nordpol til Sydpol. I denne serien krysser den ustoppelige engelskmannen Sahara.

Ferden går gjennom en lang rekke varierte landskaper og kulturer, alle med sin egen sivilisasjon og historie, egne næringsveier, egne handelsforbindelser, og ikke minst en krigshistorie som strekker seg like fra faraoenes storhetstid til dagens oljerike islamske republikker.

Blant stedene Palin besøker er Gibraltar, Mauretania, Dakar og Timbuktu.

Serien ble første gang sendt på NRK1 i fjor sommer.


Britisk serie (2002)
Originaltittel: Michael Palin In Sahara
Programleder: Michael Palin
Regi: John-Paul Davidson
Produksjon: Prominent Television production for BBC
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57