Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 29. oktober 2003 kl 21.20 Niern: En sporvogn til Begjær

Oscar-vinner fra 1951

Marlon Brando som den bøllete Stanley Kowalski og Vivien Leigh som den forfinede Blanche med psykiske problemer
Marlon Brando som den bøllete Stanley Kowalski og Vivien Leigh som den forfinede Blanche med psykiske problemer
Den noe fallerte sørstatsskjønnheten Blanche DuBois (Vivien Leigh) kommer for å besøke sin gravide søster Stella (Kim Hunter) i utkanten av New Orleans. Stellas bølle av en ektemann Stanley Kowalski (Marlon Brando) kan ikke fordra Blanches aristokratiske væremåte. Dessuten mener han at hun har snytt Stella for en arv hun har krav på.

Blanche har store psykiske problemer. Hun prøver febrilsk å legge den vanskelige fortiden bak seg, og når hun treffer Stanleys venn Mitch (Karl Malden), prøver hun å glatte over de mindre pene opplevelsene hun har hatt. Men fortiden innhenter henne, og det endelige, brutale oppgjøret kommer til å stå mellom henne og svogeren Stanley.

Om filmen
Regissøren Elia Kazan og forfatteren Tennessee Williams gjorde begrepet "filmet teater" anerkjent i Hollywood med denne filmen. Kjernen i "En sporvogn til begjær" er den skjebnesvangre "voldtekten" av den delikate, gammeldagse Blanche – rollen tolkes av Vivien Leigh - begått av den brutale, moderne Stanley i Marlon Brandos skikkelse.

Brandos nye skuespillermetodikk gjorde ham til Hollywoods mest spennende skuespiller, og han hadde en sterk erotisk utstråling. Som et apropos til det siste, kan nevnes at da filmen i 1993 ble vist på nytt, ble det lagt til arkivopptak som ble sensurert bort i 1951 – blant annet et nærbilde av Blanche (Vivien Leigh) som ser på Stanley (Marlon Brando) med for mye begjær i blikket…

Både Brando, Malden og Hunter hadde spilt rollene på Broadway i den originale oppsetningen. Jessica Tandy spilte Blanche på scenen.

I 1951 ble filmen nominert til 12 Oscar-priser, og både Vivien Leigh, Kim Hunter og Karl Malden fikk hver sin statuett. Marlon Brando fikk ingen – han tapte for Humphrey Bogart, som fikk Oscar for "Afrikadronningen".

Amerikansk spillefilm fra 1951, etter Tennessee Williams’ skuespill med samme navn.
Originaltittel: "A Streetcar Named Desire"
Regi: Elia Kazan
I rollene: Marlon Brando, Vivien Leigh, Kim Hunter, Karl Malden og Rudy Bond
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83