Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 23. juli 2009 kl 19.00 Når storken svikter

Adopsjon på nært hold

Nanna og Micheal ønsker å adoptere et barn. Vi blir med når de endelig får svar fra adopsjonskontoret. (Foto: DR)
Nanna og Micheal ønsker å adoptere et barn. Vi blir med når de endelig får svar fra adopsjonskontoret. (Foto: DR)
Store forventninger, ubeskrivelig glede og mange bekymringer hører med når vi følger danske familier som bestemmer seg for å adoptere et barn. Dansk tv har fulgt fem par som venter på det de ønsker seg aller mest: Å bli foreldre.

For mange mennesker er meningen med livet å få barn og ha en familie. Men ting går ikke alltid som planlagt. I denne danske dokumentarserien følger vi fem par som har opplevd akkurat det. De har alle vært gjennom mislykkede forsøk på å bli gravide, med blant annet kunstig inseminasjon, sex på kommando og soneterapi. Nå har de bestemt seg for å adoptere, og vi følger dem gjennom adopsjonsprosessen.

Vanskelig å vente
I første del av dokumentarserien møter vi Nanna (37) og Michael (36) når adopsjonskontoret DanAdopt kommer med en god nyhet: En liten gutt på 50 cm og 3,6 kg ligger nå og venter på dem i Korea. – Når kan vi hente ham? er første reaksjon fra de nybakte foreldrene, som må innstille seg på å vente til han er rundt tre måneder gammel.

Ventetiden er hard. – Jeg er i ferd med å råtne opp innvendig av å vente, sier Michael. De forsøker å få tiden til å gå ved å kjøpe inn bleier og andre ting de trenger til barnet sitt.

Utslitt av å forsøke
Selv om ventetiden er vanskelig, er det en stor lettelse for parene å vite at de endelig skal få oppfylt drømmen om et barn.

I første program møter vi også Vibeke (40) og Stig (39), som har forsøkt å bli gravide gjennom inseminasjon fire ganger. – Det var som å bli slått tilbake fire ganger, og etter den fjerde gangen var det som om vi lå på gulvet, sier Stig.

Nå har de valgt å adoptere. – Begrepet "familie" involver barn, sier Vibeke. – De skaper liv og røre, gir opplevelser og glede. Det vil jeg ikke gå glipp av. Nå venter en liten indisk jente på å komme hjem til dem i Danmark.

Tett på adopsjonsprosessen
Dokumentarserien følger de fem parene svært tett under adopsjonsprosessen, og gjennom personlige og åpne fortellinger får vi vite hvordan parene selv opplever det å adoptere: Å venne seg til tanken på at man ikke selv skal føde et barn, å bli godkjent, å få råd til adoptere, og frykten for å bli gammel uten barn.

Sendt tidligere.

Innkjøpt dansk dokumentarserie i fem deler fra DR
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: )