Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 24. desember 2008 kl 21.00 Med lisens til å sende: Barnas øyeblikk

Barnas verden

Med lisens til å sende: Titten Tei Andre von Drei. (Foto: NRK)
Med lisens til å sende: Titten Tei Andre von Drei. (Foto: NRK)
I programmet møter vi mange kjente barne-TV-personligheter. Vi får gjenoppleve situasjoner og får glimt fra programmer som er en del av flere generasjoners felles identitet og hukommelse.

NRKs tilbud til de yngste er ikke bare Barne-TV. I tiden før Barne-TV var det Lørdagsbarnetimen som samlet barna. Dette er verdens eldste barneprogram og sendes fortsatt. På 30-tallet var Einar Schibbye barnetimeonkel. Han skapte fantasifulle historier om seg selv og figurene Truls og Oscar.

Da NRK startet opp i 1933 ble det sendt skolekringkasting. I programmet får du høre fra en sending i 1934, med Fredrik Chr. Wildhagen.

Etter andre verdenskrig var det Lauritz Johnson som fikk ansvaret for å bygge opp tilbudet til barn i NRK. Lørdagsbarnetimen fortsatte og i 1947 kom også Barnetimen for de minste. I jubileumsprogrammet fra NRK får vi blant annet et lite gjenhør med "Stompa og co".

Det første programmet for de minste i Barn-TV var Kosekroken, som kom på lufta i 1960. Her dukket også dukkene Pernille og Mr. Nelson opp. I 1964 startet Skolefjernsynet med programmer for skolen med ønsket om å åpne en dør ut i verden for elever og lærere.

I svart/hvitt tiden på 60-tallet var "Falkeklubben" med Rolf Riktor fast innslag fra 1962. I 1969 kom en serie som var helt annerledes enn tidens svært pedagogiske Barne-TV - "Reparatørene kommer" med figurene Pompel og Pilt.

Noen år etter, i 1971, fikk vi igjen mer pedagogisk Barne-TV. Vibeke Sæther og Jon Skolmen var første programlederpar ut i "Lekestue". Mange husker trolig dagens tall og klokka. Dette var pedagogisk Barne-TV med læring.

Sendetiden til Barne-TV økte på 70-tallet og mange nye program kom til, som "Så rart" med bamsen Teodor og onkel Lauritz. På slutten av 70-tallet kom "Halvsju". Da ble ordet gitt til barna selv, i tillegg til morsomme serier som "Brødrene Dal".

Siden har landets yngste hygget seg og lært sammen med serier som "Jul i Skomakergata", "Kroppen", "Mathis", "Portveien 2", "Midt i Smørøyet" og "Barnas Supershow", og mange, mange flere.

I programmet Barnas øyeblikk får vi glimt fra et lite utvalg av alt NRK har sendt til barn i radio og fjernsyn 75 år.

Om serien
Norsk rikskringkasting fylte 75 år den 1. juli. På denne dagen i 1933 tok det statlige, lisensfinansierte selskapet over lokalene til det private Kringkastingsselskapet i Oslo sentrum, og startet sine sendinger i radio. Det ble starten på mange tiår med NRK som enehersker i eteren.

75-årsjubilanten feirer seg selv med en dokumentarserie på ni programmer som byr på høydepunkter fra NRKs enorme arkiv, både radio og tv, sortert etter ulike temaer.

Serien starter med "Historiske øyeblikk" som tar for seg de store, nasjonale begivenheter som NRK har dekket, fra kongelige bryllup og begravelser til olympiske leker og åpningen av den nye operaen.

Nyhetssaker NRK har dekket er tema i programmet "Avgjørende øyeblikk", mens "Barnas øyeblikk" tar for seg programmer fra barne- og ungdomsavdelingen.

I "Dramatiske øyeblikk" er det hovedvekt på Fjernsynsteatrets glanstid. "Underholdende øyeblikk" viser høydepunkter fra NRKs underholdningsprogrammer, og "Kontroversielle øyeblikk" handler blant annet om kritikken NRK ble utsatt for i forbindelse med påstått venstrevridning på 70-tallet.

"Kulturelle øyeblikk" tar for seg NRK som kulturformidler."Mesterlige øyeblikk " handler om store opplevelser gjennom radio og TV formidlet fra sportsarenaer der nordmenn har hatt suksess. Til slutt har vi "Lokale øyeblikk", som dreier seg om sendinger og programmer fra NRKs distriktskontorer.

Dokumentarserie fra NRK Fakta (2008)
Produksjon: Perspektiv-redaksjonen
Prosjektleder: Harald Reitan
Programansvarlig: Solveig Helvik
Kontakt Programinformasjon: Hans T. Wiig, 23 04 96 23 / 930 96 112
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900