Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. august 2005 kl 19.55 Lysglimt i mørke: Havrallerne

Fyrbyggerne

Fyrmestrene Arthur Nerlid og Robert Pareliussen sammen med programleder Dag Lindebjerg (Foto: NRK)
Fyrmestrene Arthur Nerlid og Robert Pareliussen sammen med programleder Dag Lindebjerg (Foto: NRK)
Dag Lindebjerg fortsetter sin "fyrreise", og denne gangen tar han for seg den store fyrutbyggingen som startet her i landet på begynnelsen av 1800-tallet. Da ble en gruppe steinmurere i Dalsfjorden i Volda kontaktet av Fyrvesenet for å bygge Runde fyr. Dette ble starten på en tradisjon som har vart i over 180 år.

Etter at Runde fyr var ferdig, dro havrallergjengen fra Dalsfjorden rundt langs hele kysten og bygde fyr, sjømerker og havner. Noen slo seg også til på fyrene, og andre bemannet Fyrvesenets båter. Naboer, sønner og venner ble etter hvert med, slik at flere hundre arbeidere fra Sødre Sunnmøre var med på dette arbeidet. Helt til i dag har fyrarbeid vært en hovednæring i dette området.

Ona fyr
Programmet starter på det lokale fyrmuseet der fyrveteranen Kjell Viken forteller den fantastiske historien om fyrutbyggingen i Norge. Deretter tar han med seg Dag Lindebjerg til Runde fyr, som var havrallernes første jobb. Fra Runde drar programlederen til den isolerte fyrstasjonen på Svinøy, og besøker fyrmestrene Robert Pareliussen og Arthur Nerlid. Herfra blir vi med forsyningshelikopteret, via mange av Mørefyrene, til Ona fyr på Romsdalskysten.

Mens vi er på "keramikkfyret" på Ona, kommer Kystverkets vedlikeholdsbåt innom, og inviterer til vedlikeholdstur til Bjørnsund. I dag er det etterkommerne etter havrallerne på Runde i 1825 som er mannskap på båten.

Om serien
I 1655 ble Norges første fyrlys tent på Lindesnes. Dette ble starten på en utbygging langs norskekysten som utover på 1800-tallet kom til å telle over 200 fyrstasjoner med fast bemanning. I tillegg kom hundrevis av lykter og andre lysende sjømerker. Etter 350 år blir nå samtlige fyr avbemannet, og de fleste bygningene og eiendommene overført til annen virksomhet.

Denne dramatiske forandringen i vår kysthistorie har fått Dag Lindebjerg til å legge ut på en lang "fyrreise". Gjennom seks programmer tar han oss med fra Torbjørnskjær fyr i Østfold til Bøkfjord fyr ved Kirkenes.

All musikken i serien er laget av Haugesund-gruppen Vamp, som har brukt Ryvarden fyr både til øvingslokaler og plateinnspillinger.

Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Bergen
Programleder: Dag Lindebjerg, tlf: 95 15 22 78
Prosjektleder: Thomas Hellum, tlf: 41 42 55 09
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78