Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 31. mars 2002 kl 13.20 Mikrokosmos

Slik et småkryp ser det


Den franske produksjonen "Mikrokosmos" er noe så uvanlig som en naturfilm i spillefilmlengde - om insekter! Filmen passer for hele familien og er blitt en publikumssuksess verden over. Den gjenskaper et magisk univers som vi normalt knapt får øye på, og byr på romantikk, humor og dramatikk i poetisk forening.

Da "Mikrocosmos" ble lansert på filmfestivalen i Cannes i 1996, summet filminnkjøpere fra hele verden rundt produsentene for å sikre seg rettighetene til filmen. Denne høyst severdige og underholdende historien skildrer livet til småkrypene som vi vanligvis tramper forbi - fra deres eget perspektiv.

Ved hjelp av fantastisk fototeknikk med ekstreme nærbilder og sakte film, formidler "Mikrokosmos" hverdagen til maur, bier, marihøner, biller, snegler og mange andre ørsmå kryp. Vi blir så til de grader dratt inn i deres verden at livet deres oppleves som vel så dramatisk og betydningsfullt som vårt eget.

Vi følger krypene i deres daglige gjøremål der de steller seg, drar på jobben, sitter fast i trafikkaos, skaffer mat, drar ut for å sjekke eller koser seg hjemme med ektefellen. Her er hete omfavnelser, blodige rivaloppgjør, bakholdsangrep og masseslagsmål.

Naturfiksjon
"Mikrokosmos" er en naturfiksjonsfilm, og ingen dokumentarfilm i vanlig forstand. Det hele formidles uten kommentarer, men med spesialkomponert musikk og spektakulære lydeffekter som underbygger stemningen i de ulike situasjonene.

Filmen er laget av de franske biologene Claude Nuridsany og Marie Perennou. Bak filmen ligger 15 års research, to år med utvikling av opptaksutstyr og tre års innspilling. Opptakene er gjort i en alminnelig eng på landet i Frankrike.

Fransk dokumentarfilm
Originaltittel: Microcosmos
Produksjon: Galatee Films
Regi: Claude Nuridsany og Marie Pérennou
Ï hovedrollene: Maur, bier, marihøner, sommerfugler og to amorøse snegler
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder (2 motiv)
Filmen "Mikrokosmos" gir oss et poetisk og underholdende innblikk i insektenes verden sett fra deres eget perspektiv.