Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 5. januar 2003 kl 20.10 Lonely Planet: Papua Ny-Guinea

Papua Ny-Guinea - ikke for lettskremte

Jonathan Atherton tar oss med til Papua Ny-Guinea i Stillehavet. At dette ikke er et helt ufarlig reisemål får han snart erfare. I hovedstaden Port Moresby advares han mot å bevege seg utendørs etter mørkrets frambrudd.

Jonathan Atherton begynner sin reise i Papua Ny-Guineas hovedstad Port Moresby. Den er mer beryktet enn berømt som en gangsterstyrt maurtue av kriminalitet og korrupsjon. Selv om det finnes områder i byen der selv ikke politiet viser seg, lykkes det Jonathan å ta seg trygt fram til sitt losji den første kvelden. Neste dag vandrer han rundt på de lokale markedene og får smake på lokale spesialiteter. Om kvelden hindrer et portforbud og en ubøyelig nattportier ham i å utforske byen.

Stammeshow
Fra Port Moresby tar Jonathan buss til Garoka for å oppleve det berømte Garoka-showet. Showet ble innført i 50-årene for å legge en demper på de mange stammekrigene som herjet Papua Ny-Guinea på den tiden. Garoka-showet har deltakere fra mer enn tretti forskjellige stammer som framfører tradisjonelle danser, ritualer og rekonstruksjoner av historiske begivenheter.

Fra Garoka drar Jonathan videre til den lille byen Tari hvor han får overvære en forhandling om en brudepris. Her blir han også behandlet med urtemedisin av en lokal lege.

På floden
Sepik-floden er knapt 1200 kilometer lang og dermed en av verdens lengste floder. Jonathan hyrer en guide til å føre ham opp floden, og det er denne guiden som viser ham Haus Tamaran - åndenes hus - som det har tatt seks år å bygge.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Fakta - innkjøpt
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53