Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. november 2002 kl 22.30 Lydverket

Musikkspesial om norsk rap

Tommy Tee er sentral i kveldens musikkspesial. (Foto: NRK)
Tommy Tee er sentral i kveldens musikkspesial. (Foto: NRK)
Norskspråklige rappere som Tungtvann og Klovner i Kamp er popstjerner. Norsk rap er blitt pensum, får språkpriser og selger til gull! Med andre ord har mye skjedd siden den kvinnelige rapperen MC Cay, på svært dårlig engelsk, kom med den første utgivelsen i Norge i 1990. ”Lydverket” lar norske rappere selv fortelle hele historien i en egen norsk rapp spesial i kveld.

Mange mener at det er rapperne som på best måte formidler det norske språket i musikken i dag. Det er de som har overtatt for Jokke, Dum Dum Boys og De Lillos! Dessuten er de norske rapperne i særstilling når det gjelder formidlingen av dagens norske ungdomskultur, da hip-hop, både som musikk- og klesstil, stadig blir mer og mer poppulært.

Men denne statusen har rappere i Norge ikke hatt særlig lenge. Det gikk mange år fra hip-hop oppsto i USA til noen turte å forsøke seg med rapping her til lands. Enda lengre tid tok det før de første norske rap-platene kom med MC Cay og A-Team helt i starten av 90-tallet.
Men etter det har det bare gått oppover for norsk rap; med Tommy Tee sitt ”National Rap Show” spredte hip-hop kulturen seg fra de bitte små undergrunnsmiljøene i Oslo, og i 1997 fikk norsk rapp sitt kommersielle gjennombrudd med Warlocks sin hit ”Flashbacks” på engelsk.

Da svenskene og andre europeere begynte å rappe på morsmålet, fikk vi omsider også en stor norskspråklig rapscene i Norge. De siste årene har norske rap markert seg stort på hitlistene, og faktisk blitt viktig nok til å få sin egen Spellemannprisklasse.

Forteller sin egen historie
”Lydverket” mener det er på tide å la rapperne selv fortelle hele historien om hvordan norsk rap vokste fra å være en skikkelig dårlig kopi av amerikansk populærkultur, til å bli en stor del av vår egen.

Journalist og producer Yngvild Flikke står bak dokumentaren hvor Tungtvann, Klovner i Kamp, Tommy Tee, Jester, Gatas Parlament, A-team, Warlocks og Apollo er med. I tillegg til intervjuer byr spesialen også på en rekke klipp fra norsk rapps ”gamle dager”, samt miljøets visjoner om hvordan det kommer til å gå med den norske rappscenen i årene fremover.

NRK Ung
Egenprodusert musikkspesial
Journalist og producer: Yngvild Flikke tlf 90044381
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10